Shortbread koekjes met parmezaan en verse kruiden

Deze koekjes werden (samen met heel wat andere heerlijke hapjes) geserveerd tijdens de boekvoorstelling van mijn boek Dementie Dichtbij onlangs. Lekker hoor!

Shortbread is een soort zandkoekje dat ontstond in Schotland en inmiddels (al lang) populair is in het gehele Verenigd Koninkrijk. Traditioneel wordt het gemaakt met 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Hoewel de koekjes dus meestal zoet zijn, leent het basisrecept zich prima voor een hartige twist, zoals deze lekkere versie met parmezaan!


Dit heb je nodig:
(voor +/- 30 stuks)

een handvol verse kruiden naar keuze (peterselie, rozemarijn, dragon, tijm, ...)
150 g zelfrijzende bloem (of bloem + bakpoeder)
120 g gemalen parmezaan
150 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
1 ei
peper en zout

Knip of hak de kruiden fijn.
Meng de bloem met de parmezaan, de boter, het ei en de fijngehakte kruiden.

Kneed met je handen tot een stevig deeg en wikkel dit in vershoudfolie.
Laat zo'n 30 minuten (of langer) opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat met een vork.


Bak de koekjes 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Lekker!


(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts