maandag 17 december 2012

Bladerdeegwafeltjes met gerookte zalm en roomkaas / ham en mosterd

Tot nu toe gebruikte ik steeds mijn oven om bladerdeeggebakjes te maken, tot ik plots verschillende receptjes zag opduiken waarin bladerdeeg wordt gebakken in een wafelijzer. Dat moest ik natuurlijk ook eens proberen! En dat zal zeker niet de laatste keer geweest zijn... Lekker snel klaar, met een mooi en lekker resultaat... njam!

Bovendien kun je eindeloos variëren (en experimenteren) met de inhoud van de wafeltjes... handig!

 
Dit heb je nodig:
(het aantal wafeltjes is natuurlijk afhankelijk van het formaat van de wafels)
voor de wafels met zalm en roomkaas:
bladerdeeg (voldoende om telkens 2 lagen te kunnen gebruiken!)
sneetjes gerookte zalm
roomkaas natuur à la Philadelphia (kruidenkaas kan natuurlijk ook)
peper en zout
voor de wafels met ham en mosterd:
bladerdeeg (voldoende om telkens 2 lagen te kunnen gebruiken!)
sneetjes gekookte ham
Dijon mosterd
De hoeveelheden/verhoudingen kies je zelf.
EXTRA: wafelijzer
Vet het wafelijzer (met een borsteltje) in met wat bakboter en verwarm het op middelhoge temperatuur.

Snijd het bladerdeeg op het formaat van je volledige wafelijzer.
Beleg het met een vulling naar keuze.

Kies je voor de zalm-versie, neem dan 1 laag zalm + 1 redelijk dikke laag roomkaas + wat peper en zout.
Kies je voor de ham-versie, neem dan 1 laag ham + 1 redelijk dikke laag mosterd + 1 laag ham.

Snijd een tweede laag bladerdeeg op hetzelfde formaat en leg het er bovenop. Druk alle randen goed aan.
Heb je enkel restjes bladerdeeg over, druk ze dan tegen elkaar aan zodat je weer een gesloten laag bladerdeeg krijgt.
  
 
Is het wafelijzer helemaal voorverwarmd, leg het bladerdeeg met de vulling er dan op en sluit het ijzer. Laat de wafels enkele minuten bakken tot ze helemaal doorbakken en goudbruin zijn aan de buitenkant. 


 
 Snijd de wafeltjes van elkaar los... Klaar!! :)
 




7 opmerkingen:

  1. Wat slim! Zou het ook werken tussen zo'n panini grill denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee, maar dat valt zeker te proberen hè! :)

      Verwijderen
    2. Ik ga maar vast bladerdeeg en zalm in huis halen... lijkt me ideaal als tussendoortje op zo'n niks-doen-dag in het midden van alle kerstmaaltijden (3! dit jaar) :)

      Verwijderen
  2. En nu staat er bij ons nu net zo'n wafelijzer al jaren te verstoffen in de kast. Een keer gekregen bij een sportwedstrijd van mijn man. En ik wilde hem al een keer wegdoen, maar toen dacht ik dat het wel handig was om met de kinderen te bakken. En nu kom jij met zo'n wereldsidee. In de kerstvakantie maar eens uitproberen.

    groetjes,
    Janna

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb ik ook al gemaakt!
    Da is zooo lekker e! :-p

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kan dit ook met volgende ingrediënten maken: bladerdeeg, laagje groene pesto, sneetje mozarella, sneetje parmaham, basilicumblaadje en terug een bladerdeegvelletje erop. Wel zien dat ze aan de kant goed dicht zijn anders loop de mozarella er uit. Heel lekker, smakelijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. kan je die mosterd ook vervangen door gemalen kaas

    BeantwoordenVerwijderen