zondag 3 april 2011

Amuseglaasje met gerookte forelmousse

In een handomdraai klaar en superlekker!
Geen wonder dat dit één van mijn favoriete zelfgemaakte aperitiefhapjes is!  Je moet natuurlijk wel houden van die typische smaak van gerookte vis, maar tot nu toe heb ik in ieder geval nog geen van mijn gasten horen klagen...


Wat heb je hiervoor nodig?
(voor 4 kleine porties)


1 (à 1,5) gerookte forel
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels platte kaas ("kwark" voor de Nederlanders onder jullie)
een beetje citroen
peper
+/- een halve appel
een 4-tal sprietjes bieslook


EXTRA: 4 mooie amuseglaasjes of kleine kommetjes

De bereiding is supersimpel: je doet eerst de forel, de mayonnaise, platte kaas, een beetje citroensap en een beetje peper allemaal samen in een mengbeker.

 Begin best met één forel, achteraf kan je er eventueel nog een halve toevoegen als de mousse te lopend blijkt te zijn...
Om de mayonnaise en de platte kaas af te meten gebruik ik officiële maatlepels (15 ml).  Dit komt overeen met een zeer goed gevulde gewone eetlepel.


Dan zet je er gewoon even de staafmixer in tot er een zachte mousse ontstaat.  Is hij te vast van structuur, dan voeg je nog een klein beetje platte kaas + mayonnaise toe; is hij te lopend dan voeg je zoals reeds gezegd nog een stukje forel toe.


Deze mousse kan je al in een glaasje spuiten of scheppen.


Dan maak je de appelbrunoise (= appel in heel kleine blokjes gesneden).  Ik gebruik hiervoor - om het mezelf gemakkelijk te maken - gewoon mijn hakmolentje.


Tenslotte voeg je aan elk glaasje wat appelblokjes toe, knip je daarover een sprietje bieslook in stukjes en werk je dit af met een kleine draai aan de pepermolen.  Als "finishing touch" zet je nog 2 kleine sprietjes bieslook rechtop in elk glaasje.


Laat het je smaken!!!

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk! Als mede lekkerbek ga ik je zeker volgen. Alvast een smakelijk 2012! koekenei.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zalig receptje en oersimpel! Heb hier echt al veel complimenten voor gekregen! Winner!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wouthera Hermans3 december 2016 om 14:16

    Geweldig lekker en super makkelijk

    BeantwoordenVerwijderen