woensdag 6 april 2011

Chocolademousse (zonder eitjes!) met aardbeiencoulis

Nee, niet met eitjes, wel met... bier!  Jawel je leest het juist: BIER!  Dubbele Westmalle dan nog... en in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, maakt het bier deze chocolademousse helemaal niet bitter maar wél heerlijk zoet en zacht!  Zeker geen zware mousse dus, en bovendien zelfs zonder toegevoegde suiker! (alhoewel er in de chocolade natuurlijk wel suiker zit!)


In het originele recept worden frambozen gebruikt, maar aangezien ik het afgelopen weekend mijn gasten een trio van aardbeien-dessertjes wou voorschotelen heb ik - jawel, je raadt het al - aardbeien gebruikt.  Kan allebei natuurlijk!
Ik koos dus voor een tapas-versie van dit dessertje, maar uiteraard kan je ook een "volwaardige" portie serveren.

Wat heb je nodig?
(voor 6 normale porties of +/- 12 tapas-glaasjes)

1/2 flesje Westmalle dubbel
300g pure chocolade (best gewone van +/- 50% cacao en geen extra bittere)
5 dl slagroom met minstens 35% vetgehalte (staat steeds op de verpakking)
+/- 250g aardbeien of 200g frambozen
event. 0,5 dl champagne / cava
enkele muntblaadjes ter garnering
indien je aardbeien gebruikt: 35g fijne kristalsuiker
indien je frambozen gebruikt: 1/2 citroen + 130g kristalsuikerGiet het bier eerst in een pannetje / kookpotje en breng het kort aan de kook (zo vervliegt de alcohol wat)


Haal de pot van het vuur, voeg dan meteen de chocolade toe en roer die erdoor tot hij helemaal gesmolten is.

Klop nu de slagroom half stijf.  Slagroom kloppen doe ik steeds in een kom die gemakkelijk koude opneemt en met room die recht uit de koelkast komt.  Ik giet hem enkele minuutjes op voorhand in de kom, leg er liefst ook nog de kloppers van de mixer bij en zet dit samen in de koelkast.  Dan krijg je de slagroom het best stijfgeklopt.  Maar pas op, hier moet hij maar half stijf zijn (wat dat ook exact betekent...)


Spatel de room vervolgens voorzichtig door het chocolademengsel tot je een egale massa hebt.


Leg op de bodem van elk kommetje / glaasje enkele stukjes fijngesneden aardbei of enkele framboosjes.Verdeel de mousse over de kommetjes / glaasjes, MAAR laat bovenaan nog een randje over zodat de aardbeien-/frambozencoulis er nog bovenop kan!

Laat dit minstens 2 uur (mag event. ook een hele dag) opstijven in de koelkast.Maak nu de coulis.

AARDBEIENCOULIS:
Spoel de aardbeien en verwijder de steeltjes.  Doe ze samen met 35g suiker in een mengbeker en pureer dit met de staafmixer.


FRAMBOZENCOULIS:
Kook de frambozen heel even in een klein scheutje water samen met het citroensap en de suiker.  Mix het geheel en druk het desgewenst nog door een zeef.

Net voor het opdienen vermeng je eventueel de coulis nog voorzichtig met de champagne / cava (al proef ik daar eerlijkgezegd niet veel van... maar het idee is wel feestelijk natuurlijk!).  niet te hard roeren als je de bubbeltjes erin wil houden!

En dan giet je de coulis bovenop de mousse... Nog even afwerken met de muntblaadjes... Klaar!!!


of zoals ik het met kerstmis (met de framboosjes) had gemaakt:


SMAKELIJK!!!


(receptje uit Flair & Express - combinatie met eigen "touch")Geen opmerkingen:

Een reactie posten