vrijdag 8 april 2011

Vanille-kwarkparfait met dronken aardbeitjes

"Stilstaand ijs" en een "luxe ijssoort" volgens Wikipedia.  Volgens mij gewoon een erg gemakkelijke manier om heerlijk ijs te maken ZONDER ijsmachine en ZONDER dat je nog moet roeren terwijl het ijs in de diepvriezer staat (vandaar dus "stilstaand")!

De "dronken" aardbeitjes maken dit dessertje helemaal af!  Een goede scheut Cointreau erbij... wie kan daar nu aan weerstaan?


Dit heb je nodig:
(voor 4 normale porties of voor een 8-tal tapas-glaasjes)

125g mascarpone
125 ml halfvolle kwark
105 ml sinaasappelsap
45g poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
500g aardbeien
4 eetlepels sinaasappellikeur (b.v. Cointreau) of event. Amaretto
enkele muntblaadjes ter garneringJe mixt gewoon de kwark, de mascarpone, het sinaasappelsap, 35g poedersuiker (niet allemaal!) en de vanillesuiker allemaal goed door elkaar.  De mascarpone kan je er het best door mengen als hij op kamertemperatuur is.  De mijne kwam rechtstreeks uit de koelkast, dus ik heb hem héél even in de microgolfoven gezet om hem wat zachter te maken.

Doe het mengsel in een ondiepe schaal of in aparte potjes en vries dit minstens 2-3 uur in.


Was nu de aardbeien en snijd ze in kleine stukjes.  Meng ze met de likeur en met de resterende 10g poedersuiker.  Je kan ze zo wel enkele uurtjes in de koelkast in een afgesloten potje bewaren.
Laat de parfait voor het opdienen even wat ontdooien zodat hij niet meer te hard is.


Leg er de "dronken aardbeitjes" bovenop, bestrooi met wat poedersuiker en werk af met muntblaadjes.


Of zoals op de foto bij mijn receptje, kan je ook eerst de aardbeitjes op een bord scheppen en daarop een portie parfait leggen...


Ik serveerde dit dessertje vorig weekend aan mijn gasten in een trio van aardbei-dessertjes, samen met de "aardbei-trifle" en de "chocolademousse met aardbeiencoulis" die ook al op deze blog staan.


Smakelijk!!!


(recept uit het maandblad "Koken & Genieten")

Geen opmerkingen:

Een reactie posten