woensdag 30 maart 2011

Trifle met aardbeien

Volgend weekend komen er vrienden dineren, en ik zou mezelf niet meer zijn mocht ik niet nu al beginnen plannen wat er dan zoal op het menu zal staan.  Meestal begin ik ook al daags tevoren te koken om zeker te zijn dat ik de avond zélf niet te lang meer in de keuken sta... En één gouden regel voor mezelf: altijd gerechtjes maken die ik al eens heb gemaakt en bij voorkeur uiteraard heb goedgekeurd!

Bij het samenstellen van het menu viel m'n oog op een receptje van "trifle met aardbeien".  Ik ben van plan het op te dienen in een klein (amuse-)glaasje samen met nog twee andere bereidingen met aardbei.  Dit receptje had ik echter nog nooit uitgeprobeerd, dus daar moest ik dringend verandering in brengen!  En ik kan je nu alvast vertellen: het blijft op mijn menu staan!!  Héél gemakkelijk, héél snel te maken, licht en... lekkerrrrrrrr!!!


Maar wat is nu een "trifle"??  Wel, dat is een dessertje dat stamt uit de Britse keuken.  Oorspronkelijk - liet ik me vertellen door Wikipedia - werd het gemaakt met een laagje cake of biscuit, besprenkeld met wat sherry, dan een laagje fruit en tenslotte een laagje custard (een soort pudding/vla).  Eventueel kon er ook nog wat slagroom bovenop.
Deze trifle bevat geen cake maar wel boudoirs en i.p.v. custard wordt er verse kaas en yoghurt gebruikt.  Alcohol zit hier ook niet in, maar een verse aardbeiencoulis maakt er wel een heerlijk geheel van!

Wat heb je nodig?
(voor 2 normale porties... wil je amuseglaasjes gebruiken dan halveer je de hoeveelheden)

250g aardbeien (+/- 8 stuks)
50g fijne kristalsuiker
event. enkele druppeltjes citroen
150g ongesuikerde yoghurt
75g verse kaas (in mijn recept raadt men Philadelphia aan)
4 boudoirs
muntblaadjes en 1 aardbei voor de afwerking


Voor de coulis spoel je de aardbeien en verwijder je de steeltjes.  Je doet ze samen met 35g suiker in een mengbeker en pureert dit met de staafmixer.  Mijn tip: wil je nog een extra (zure) toets, dan voeg je enkele druppeltjes citroen toe.  Dat maakt het geheel in mijn ogen nog nét dat tikkeltje frisser en fijner!Vervolgens meng je de yoghurt met de Philadelphia en met 15g suiker.  Dit gaat het gemakkelijkst als de Philadelphia op kamertemperatuur is en met behulp van een mixer (op de laagste stand).


Nu kan je al beginnen aan het vullen van de kommetjes/glaasjes.  Je neemt best glazen kommetjes omdat het natuurlijk leuk is als de laagjes trifle van de zijkant zichtbaar zijn!

Eerst giet je een bodempje aardbeiencoulis in de kommetjes.  Dan verbrokkel je daar één boudoirkoekje over.  Ik gebruikte trouwens zelfgemaakte boudoirs.  Het receptje vind je HIER.


Dit bedek je helemaal met het Philadelphia-yoghurtmengsel.


Dan voeg je de rest van de aardbeiencoulis toe, nog één verbrokkeld koekje per kommetje en je eindigt met de rest van het Philadelphia-yoghurtmengsel.  Dit moet er niet helemaal over verdeeld worden.  Het is mooier als je het gewoon in het midden van het kommetje schept.

Tenslotte werk je de dessertjes nog af met telkens een halve (kleine) aardbei en met muntblaadjes.


In het recept staat er niets over vermeld, maar ik raad toch aan de dessertjes nog even (1 à 2 uurtjes of zelfs een hele dag) in de koelkast te bewaren alvorens ze op te dienen.  Zo vermengen de smaken zich mooi en worden de koekjes lekker zacht.

SMAKELIJK!!!


Uit het boek:

1 opmerking:

  1. Eenvoudig en super lekker !!! Voor herhaling vatbaar :-))

    BeantwoordenVerwijderen