zondag 20 maart 2011

Pralines met pure ganache + muntvulling


Je bent ervoor te vinden of niet, maar voor wie houdt van de combinatie munt-chocolade (denk: After Eight) zijn dit hemelse pralines...


Hoe je de pralines zelf maakt en versiert, kan je uitgebreid hier lezen:

Hoe je de (door mezelf uitgevonden *blink blink*) vulling maakt, zal ik je bij deze uitleggen.
De praline bestaat uit 2 laagjes: een grote laag pure ganache bovenaan en onderaan een klein laagje ganache van witte chocolade met muntessence.



Wat heb je nodig voor deze vulling?
(voor +/- 15 pralines)


LAAGJE PURE GANACHE
- 85g pure chocolade (mijn voorkeur gaat uit naar Côte d'Or Noir de Noir met 54% cacao maar je kiest natuurlijk zelf)
- 85g room, vetgehalte 25 - 30%

 LAAGJE WITTE GANACHE MET MUNT 
- 60g witte chocolade (ik gebruik Côte d'Or)
- 25g room, vetgehalte 25 - 30%
- pepermuntessence, te koop bij de apotheek (klein druppelflesje vragen)





Voor de pure ganache breng je eerst de room in een klein pannetje (of kookpot) heel even aan de kook.



Dan haal je de room van het vuur en roer je er de chocolade door tot hij helemaal gesmolten en vermengd met de room is.



Als je van heel zoet houdt, dan kan je gerust nog een beetje suiker naar smaak toevoegen en ook een klein klontje boter mag er eventueel bij.  Ik hou het voor deze praline echter eenvoudig en gebruik dus enkel room en chocolade.

Als de ganache voldoende is afgekoeld (kamertemperatuur) dan kan je er de pralines mee vullen.  Hoe je dat juist doet, lees je in de "basisuitleg"over pralines maken (KLIK HIER).  Zorg er echter voor dat je de vormpjes nog niet tot helemaal bovenaan vult, want er moet nog een laagje bij...  Vul ze tot iets boven het midden.  Iets minder dan de helft muntvulling vind ik eigenlijk perfect, aangezien de muntsmaak best sterk is.
Denk eraan de ganache zeker even te laten opstijven in de koelkast alvorens je het volgende laagje toevoegt!


De ganache kan je in de koelkast bewaren, maar hou er dan wel rekening mee dat hij hard wordt.  Ik verwarm een overschotje ganache soms heel even in de microgolfoven zodat het weer wat lopender wordt.  Je kan het natuurlijk ook au bain marie (boven een pan/pot met kokend water) verwarmen.  Zo ben je zeker dat er geen chocolade aanbrandt.

Vervolgens kan je beginnen aan het muntlaagje.  Hiervoor breng je ook eerst de room (25g) kort aan de kook en voeg je van het vuur de witte chocolade (60g) toe. Roer deze erdoor tot hij volledig gesmolten en vermengd met de room is.


Tenslotte voeg je ook nog de pepermuntessence toe.  Hoeveel je ervan gebruikt beslis je volledig naar eigen smaak, maar hou er rekening mee dat het een tamelijk sterk goedje is!  Ik gebruik er toch wel 4 à 5 druppels van... vrij veel, maar in combinatie met de vrij grote hoeveelheid chocolade vind ik het zo perfect.


Dan voeg je de (afgekoelde!) muntvulling nog aan de praline toe.  Blijf een klein beetje van de rand want er moet natuurlijk nog een laagje chocolade bovenop.



Nu de praline nog afwerken (volgens de uitleg in bovenvermelde link) en klaar is kees!
Net uit de koelkast zijn ze het lekkerst!

Nog één kleine waarschuwing: zet de pralines alsjeblieft weg ver uit je gezichtsveld om te voorkomen dat ze allemaal op zijn tegen dat je gasten arriveren!

Geniet ervan!

14 opmerkingen:

  1. deze zien er heerlijk uit, zou ik zelf ook graag willen maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke blog heb je! En die pralines zien er heerlijk uit mmmmm :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weet u soms hoe lang de pralines met een room-vulling houdbaar zijn? Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo'n praline's ga ik ook eens proberen, maar met iets anders dan de witte-munt ganache :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb er gisteren eens gemaakt :-)
    Maar dan met pure ganache en pure ganache met citroen (eigen recept).
    Ook lekker!

    Ik heb er een blogberichtje van gemaakt:
    http://aagjevandamme.blogspot.com/2012/04/pralines-met-pure-en-pure.html

    Groetjes,
    Aagje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. welke room heb je nodig ???
    is het room voor slagroom mee te maken ???
    bedankt voor te antwoorden. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad. Best room met 30 à 35% vet (staat normaal altijd op de verpakking vermeld).

      Groetjes,
      Eva

      Verwijderen
  7. ik heb het geprobeerd, this gelukt behalve het einde mijn chocolade waar ik de vormpjes mee bekleedt was hard en die smolt niet meer :(
    maar zonder dat is het ook gelukt, this zeer lekker ;)
    het was wel net alsof de 2e wereldoorlog in mijn keuken was uitgebroken ;)
    en voor andere mensen die dit ook willen proberen het lukt, het zijn goeie tips, goei recept en voor de mensen wat meer vertrouwen te geven IK BEN 12 JAAR en bij mij is het gelukt ZONDER hulp van mijn ouders of andere mensen !!!!!!!
    GOEI RECEPT !!!!

    GROETJES CEDRIC !! ;););););)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. voor mensen die een thee vulling willen :
    80 g chocolade (naar keuze)
    80 g room (naar keuze)
    1 theezakje ( naar keuze )
    zet de room aan de kook. als de room kookt doe je voor 1 minuutje een teezakje erin. Dan meng je de room voorzichtig met de chocolade. meng tot je een homogeene massa hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Werkt dit als je het met munt thee doet?

      Verwijderen
    2. Dag Laura, ik vrees dat muntthee niet sterk genoeg van smaak is. Muntessence heeft een héél sterk aroma en daardoor blijft de ganache goed van structuur. Van muntthee heb je redelijk veel nodig om de smaak er voldoende te laten doorkomen vermoed ik en dan wordt de ganache te vloeibaar. Met boterganache kan het misschien wel lukken omdat die sowieso vaster is. (cf mijn boek voor het recept ;))

      Verwijderen
    3. Nu ja, het hangt er eigenlijk ook wel vanaf hoe sterk je de muntsmaak erin wil ;) Gewoon proberen!

      Verwijderen