Pralines maken: algemeen


OPMERKING: deze blogpost dateert al van even geleden... Ondertussen leerde ik nog veel bij op gebied van de 'do's en don'ts' van het pralines maken. Een volledige, zeer duidelijke uitleg met veel mooie foto's vind je nu in mijn boek 'Olala Chocola'. Bovendien heb ik in dit boek een heleboel heerlijke vullingen gebundeld die je gemakkelijk zelf kunt maken. Klik gerust even - vrijblijvend uiteraard - op de link hierboven voor meer info. :)

En dan nu de blogpost zelf...

Sinds ongeveer twee jaar maak ik zelf pralines.  Een geduldwerkje, maar erg leuk om al die vullingen zelf uit te vinden en volledig te "tunen" tot ze volledig naar m'n smaak zijn én 't geeft natuurlijk ook veel voldoening als je iemand een doosje zélfgemaakte pralines kan overhandigen of ze mooi geschikt op een bordje bij de koffie op tafel kan zetten!


Maar hoe begin je daar nu aan?  Wel, dat leg ik jullie vandaag met veel plezier uit!

Deze methode is trouwens volledig "à la Eva" en misschien niet helemaal zoals een échte chocolatier het zou doen, maar wat maakt het eigenlijk uit?  Het eindresultaat is toch niet slecht, al zeg ik het zelf!  Wat niet betekent dat ik nooit kan bijleren natuurlijk!!

Dit materiaal heb je al zeker nodig:
(Meer uitleg + foto's volgen hieronder...)

- pralinevormpjes (of vormen voor ijsblokjes?)
- warmtebestendige kom + kookpot (b.v.) om de chocolade au bain marie te kunnen smelten
- paletmes om overtollige chocolade te kunnen wegschrapen en om de bodem van de pralines glad te strijken
- (siliconen) spatel om de gesmolten chocolade uit de kom te schrapen
- eventueel decoratiepennetje om je pralines te versieren

En natuurlijk heb je ook CHOCOLADE nodig!!

Ik weet dat Callebaut-chocolade de meest gebruikte is voor Belgische pralines, maar ik werk toch het liefst met Côte d'Or.
Voor pure pralines gebruik ik steeds Côte d'Or Noir de Noir.  Je zou als je deze naam hoort denken dat het cacaogehalte in deze chocolade erg hoog ligt, maar eigenlijk valt dat best mee... 54%... erg bittere chocolade is dat dus niet, maar toch zeker bitterder dan de "standaard" pure Côte d'Or met 48% cacao.
Callebaut callets zijn ook handig om mee te werken.  Deze bevatten 50% cacao trouwens.
De pure Côte d'Or chocolade "Culinaire" die ik nog in m'n kast vond bevat trouwens net als de Noir de Noir 54% cacao.  Het voordeel van deze tabletten is dat ze gemakkelijk doseerbaar zijn, aangezien elk stukje net 25g weegt.


Voor melk- en witte chocolade gebruik ik ook steeds Côte d'Or, maar welk merk en welke soort jou het best ligt beslis je zelf natuurlijk!

Welke soort pralinevorm neem je best?  Tja, er zijn zoveel soorten en ook hier heeft ieder z'n eigen voorkeur.  Ikzelf gebruik twee soorten vormen: silicone en een soort van plastiek (Is dit polycarbonaat? Ik weet het niet zeker...).  Ik heb niet echt een voorkeur eigenlijk.  Silicone geeft natuurlijk iets beter mee, zodat je de pralines gemakkelijker uit de vorm krijgt, maar je moet dan wel zorgen dat je ze niet platdrukt (wat bij niet al te harde vullingen wel eens kan voorkomen...)!

Ik heb ik het nog nooit uitgetest, maar ik veronderstel dat ijsblokjesvormen trouwens ook perfect kunnen!


DE WERKWIJZE:

Eerst smelt je de chocolade "au bain marie".  Ik doe dit door een hittebestendige kom te plaatsen op een kookpot met een bodempje (!) water.  Wanneer het water kookt, begint de chocolade te smelten.


Om uiteindelijk mooi glanzende pralines te bekomen die niet zomaar smelten, dien je de chocolade eigenlijk te "tempereren".  Dit is een heel proces dat als doel heeft de aanwezige cacaoboter in een stabiele kristalvorm te brengen zodat de hardheid, krimpkracht en glanskracht van de chocolade gegarandeerd is wanneer deze weer afgekoeld en opgesteven is.  Als je het helemaal correct wil doen dien je de verwarmde chocolade af te koelen van 50˚C naar 18ºC en hem dan weer langzaam op te warmen tot 30ºC.

Zoveel tijd en moeite stop ik er eigenlijk nooit in; ik heb trouwens ook (nog) geen goede thermometer om dit proces correct te kunnen uitvoeren.
Wat ik wél doe, is de chocolade niet helemaal au bain marie laten smelten... Wanneer er nog ongeveer 1/3 niet gesmolten is, neem ik de kom van het vuur en roer ik de nog harde chocolade erdoor tot hij volledig gesmolten is.  Zo heb je geen perfect getempereerde chocolade, maar het eindresultaat is in ieder geval beter dan wanneer je gewoon alle chocolade ineens laat smelten!

Voor één reeks (vorm) pralines gebruik ik ongeveer 150g voor heel de buitenkant.


Dan zet je de pralinevorm neer op een plat oppervlak en je giet de chocolade in de vormen.


Wanneer alle holtes goed gevuld zijn, keer je de vorm weer om boven de kom zodat de chocolade er weer uit loopt en enkel de randen van de vorm bedekt blijven.  Ik laat dit ongeveer 3 à 5 seconden uitlekken. Dan schraap je met het palletmes alle overtollige chocolade weg.  Check nog even goed of alle randjes echt bedekt zijn met chocolade!


Nu mag de chocolade 20 à 30 minuutjes (of langer, maakt niet uit) opstijven in de koelkast.  Ondertussen kan je eventueel de vulling al maken!

Als de chocolade helemaal hard is, kan je de vormpjes vullen met een creatie naar keuze.  Je kan dit met een spuitzak doen, maar ik geef de voorkeur aan een klein lepeltje.  Gelijk hoe je het doet, zorg er in ieder geval voor dat je nog een klein plekje bovenaan over laat om de praline met chocolade te kunnen sluiten.


Het klinkt misschien een beetje raar, maar om ervoor te zorgen dat mijn vulling mooi glad is, "rol" ik met de vorm enkele keren over en weer op de ribbeltjes van mijn aanrecht.  Je moet het maar eens proberen, het werkt echt goed! (op de foto met dé ribbeltjes hieronder zijn de vormen trouwens niet hoog genoeg gevuld om ze al te sluiten, maar er moet bij deze soort nog een ander laagje bovenop, vandaar...)


Afhankelijk van het soort vulling, dien je deze nog even te laten opstijven in de koelkast en eventueel kan je het geheel ook enkele minuutjes in de diepvriezer stoppen zodat de vulling zeker niet uitloopt tijdens het "sluitingsproces".  Doe dit echter niet te lang, want anders kan de chocolade uitslagen en dat is niet zo'n mooi gezicht! (Ik speek uit ervaring, jawel!)


Voor het "sluiten" van de praline, warm je weer je chocolade au bain marie op (je kan je vorige lading chocolade - die misschien al is opgesteven ondertussen - gerust weer opwarmen zonder kwaliteitsverlies!).

Je giet hem over de pralines en om hem te verdelen kan je b.v. een spatel gebruiken.  Althans, zo doe ik het.



Als alles mooi bedekt is, dan schraap je weer de overtollige chocolade eraf met je spatel.


Weer even laten opstijven in de koelkast...


... en dan keer je de vorm om om de pralines eruit te halen.  Je kan lichtjes drukken bovenaan, maar zorg er wel voor de je de praline niet platdrukt!  Als het moeilijk gaat, kan je ook hier het geheel heel even in de diepvriezer stoppen zodat alles nog wat harder is en het dus iets gemakkelijker verloopt.



Als je wil kan je de pralines ook nog versieren.  Dat doe je helemaal zoals je het zelf wenst, maar ik heb alvast een leuk "versiertrucje":

Eerst smelt je een kleine hoeveelheid witte chocolade au bain marie.


Deze zuig je op in b.v. een decoratiepen.



En je doet het volgende:



Mooi hè!



Wat denken jullie?  Zelf proberen?

Allerhande vullingen zal ik zeker ook nog posten trouwens!


Reacties

  1. Ziet er alleszins super uit en ga het één van de komende dagen eens proberen... Enig minpuntje is dat ik op dit moment op dieet sta en dus niets van dit lekkers mag eten. Soit, ik vind het kopen, maken en presenteren van de dingen eigenlijk nog het leukste, het opeten laat ik dan aan anderen over :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik regelmatig deze blogpost om mijn pralines en bonbons te maken, met een siliconenmold lukt me dit prima.
    Maar nu krijg ik ze niet uit mn hard plastic mold, heb je een tip hoe dit het makkelijkst gaat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je vorm beetje invetten met olie. Gaan ze ook mooi van glimmen en je proeft er niks van. Ik ben kok dus het helpt.

      Verwijderen
    2. als jij er voor zorgt dat je je chocolade goed opwarm tot 45 C en afkoelt (puur) 32 C moet het geen probleem zijn was je harde mold niet af met zeeg en geen olie gebruiken maar een beetje cacaoboter... gr... banket bakker....

      Verwijderen
    3. als jij er voor zorgt dat je je chocolade goed opwarm tot 45 C en afkoelt (puur) 32 C moet het geen probleem zijn was je harde mold niet af met zeeg en geen olie gebruiken maar een beetje cacaoboter... gr... banket bakker....

      Verwijderen
    4. ik heb net voor het eerst in m'n leven een praline gemaakt in een vormpje waar er maar 1 inpaste ;-). Gewoon 9/10 van de pure chocolade smelten tussen de 45-50°C en dan de 1/10 (die fijngesneden is en al een 15-tal minuutjes in de koelkast staat) er aan toevoegen. Als je roert tot dat alle brokjes verdwenen zijn zou de chocolade nu een temperatuur moeten hebben van iets meer dan 30°C. Het vormpje volgieten en opnieuw laten leeglopen en een kwartiertje in de koelkast plaatsen (Na stollen kan je ze vullen en opnieuw afdekken met een laagje chocolade en opnieuw laten stollen). Als je pralines afgekoeld zijn dan kan je de vorm met wat kracht op de tafel gooien. En komen de krokante, glimmende pralines vanzelf los. Zeker het proberen waard!
      Groetjes en veel succes --een hobbykok --

      Verwijderen
    5. Ik zou heel graag een workshopje willen volgen...overdag. Suggesties ? "Regio" Kasterlee..
      Een vriendin heeft ook interesse. Christel

      Verwijderen
  3. Kort in de diepvries zetten alvorens ze eruit te halen kan wel eens helpen; doe je dat ook? En eens goed tikken op de achterzijde van de vorm... Meer tips kan ik niet geven vrees ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het net mijn zusje laten doen, die is iets minder voorzichtig en dat ging prima met je tips!
    Mooi leerpunt voor mij, niet zo voorzichtig doen, het kan best tegen een stootje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. please alles is super goe gelukt en de smaak ook super heerlijk ma ik krijg ze van geen kanten eruit ook ni met kloppen enzo ppppffff
    kan je geen filmpje maken en dan kan ik het zien hoe je het doet
    Je smeert die vormkes toch ni in he
    Help help

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nee, de vormpjes insmeren doe ik inderdaad niet. Welke soort chocolade gebruik je en welk materiaal van vormpjes? Zet je ze in de diepvriezer alvorens je de pralines er probeert uit te halen?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb gisteren met jou tips voor de eerste keer pralines gemaakt met chocoladeganache en frambozen-marsepeinvulling. Ze waren superlekker. Ik heb ondertussen ook een site gevonden waar je vormen kunt bestellen. Ik moest 30 euro betalen voor 3 vormen inclusief verzenden. www.laboutiqueduchocolatier.be

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is echt duur! Bij de action heb ik 6 vormen voor 6 euro gehaald. En verder gebruik ik ook ijsblokjesvormen, wat echt supergoed gaat!
      Bij de xenos en bij ikea heb je siliconen vormpjes.

      Verwijderen
  8. ja hoor de juiste praline vormpjes de chocolade van cote d or misschien dat de vulling misschiens te lopend was Maar na de diepvriezer kwam het vanboven dus de onderkant van de praline wel los maar ni de bovenkant ppffff dat bleef plakken aan de vorm
    wat heb ik verkeerd gedaan???

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Misschien inderdaad te lopende vulling dan? Daar heb ik ook al wel eens mee geknoeid... Verder zou ik niet weten wat er nog mis kan gelopen zijn eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als je de chocolade niet goed tempereerd komen de pralines niet uit de vormen. En tempereren is het moeilijkste om pralines te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. een tijdje geleden heb ik voor het eerst pralines gemaakt, zonder te temperen. ze waren super goed gelukt.
    het enigste nadeel was dat de praline snel smolt als je hem in je hand hield.
    ik ben toen opzoek gegaan naar info over temperen.
    Ik kwam op jouw site terecht en heb nu de manier geprobeerd die jij gebruikt.
    Straks zien wat het resultaat is...

    Bedankt voor de tips...

    Griet

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag Eva, ik zou graag ook eens pralines maken, maar ik vind nergens pralinevormen. Heb jij een idee waar ik die zou kunnen vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bij tupperware kun je dat kopen heel mooi en przktisch heb ik zelf ook!

      Verwijderen
    2. ik heb nu speciale vormpjes voor Pasen gevonden bij Casa

      Verwijderen
    3. Ik kocht onlangs voor heeeel weinig geld (ik dacht 1 euro)silicone pralinevormen in de action (weet niet of dit overal bestaat?)
      De vormen waren wel wat beperkt, maar er waren onder andere hartvormen, handtasjes, schoenvormen, etc

      Verwijderen
  13. Hallo,

    Dat hangt ervan af waar je woont natuurlijk. Bij Alice Délice vind je er veel. Ik heb er ook al in Brugge in het chocolademuseum gekocht ;) En in gespecialiseerde bakwinkeltjes vind je dat vast ook. Of je kan ze misschien ergens online kopen?

    Succes!
    Eva

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt hoor! Maar ik vroeg me af of het ook zou lukken met siliconen ijsblokvormpjes. Het eruitkrijgen enzo...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dat moet wel lukken denk ik hoor. Ik raad je wel aan geen te 'complexe' vormpjes te nemen, zeker niet voor de eerste keer. Daar blijven te gemakkelijk stukjes in achter.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. hallo,
    ik heb nog een kleine tip:
    je chocolade niet direct in de vriezer of koelkast steken. door de hoge temperatuursverschil neem je de glans van de chocolade weg. je moet ze gewoon laten staan tot dat ze opgesteven zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb het geprobeerd met ijsblokjesvormen en prima gelukt.
    Ben nu op zoek naar recepten van lekkere vullingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Er staan ook receptjes van lekkere vullingen op deze blog hoor :)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Bedankt Eva, gevonden. Ik zoek een zachte roomvulling zoals de witte pralines van Leonidas.
    Gisteren heb ik het recept van Dominique Persoone (NJAM)gemaakt "witte ganache met banaan en appelsien" - ook héél lekker. De pralines hadden een mooie glans maar spijtig genoeg heb ik ze in de koelkast gezet en daardoor is de glans verdwenen, dus dat ga ik niet meer doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. hallo, k heb dit ook geprobeerd, alleen n beetje anders. (k heb 2/3 van de chocolade au-bain marie gesmolten en 1/3 in kleine stukken gesneden. daarna heb ik die stukjes in de gesmolten chocolade gedaan en geroerd tot ze gesmolten waren (zonder het vuur))
    en k heb beertjes gemaakt. hele mooie beertjes van ijsblokjes. het is super gelukt!

    bedankt!!

    Lena

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Kan je de pralines ook maken met Witte chocolade?

    groetjes Elisa

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo,
    een tijdje geleden heb ik geprobeerd om pralines te maken met ijsblokjesvormen(De gewone standaard witte). En dit is totaal niet gelukt! Ik heb alles gedaan zoals jij beschreven hebt en ook een lekkere vulling gemaakt, maar ik kreeg ze niet uit mijn vormpjes.
    Heb jij misschien een idee wat ik verkeerd gedaan heb of wat er verkeerd gelopen is?

    Alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. siliconenvormen gebruiken is het beste! met een harde vorm lukt het bij mij ook niet.

      Verwijderen
    2. Mijn eerste probeerselen met ikea-ijsblokjesvormen geprobeerd: lekkere pralines maar zeer moeilijk uit de vorm te krijgen, geen glans meer en ongeveer de helft met een stuk uit het omhulsel. Navraag gedaan in de kookwinkel: ijsblokjesvormen lukken niet omdat deze niet glad genoeg zijn aan de binnenkant. Best dus investeren in een siliconenmould speciaal voor pralines (of ander chocoladewerk).
      Met een harde vorm heb ik het nog niet geprobeerd.

      Verwijderen
  23. Hoi Eva,

    Ik zit met een praline-probleempje: alles lukt prima en ze zien er mooi uit, maar ze smelten heel snel. Ik kan ze in de koelkast bewaren, maar als je ze vastneemt om te eten smelten ze onmiddellijk tussen je vingers... Heb jij dit ook voor? Of heb je misschien een tip hoe ik dit kan oplossen? Want bij de pralines uit de winkel gebeurt dat toch niet.

    groetjes,
    Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hallo Sas,

    Daar heb ik zeker een oplossing voor ja... Lees dit stukje over tempereren maar eens: http://smulhuisje.blogspot.com/2011/11/chocolaatjes-met-studentenhaver-het.html
    Als je dat goed opvolgt dan kan het niet meer mislopen! ;)

    Groetjes,
    Eva

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hoi Eva,

    Dank je voor de tip,het lukt nu veel beter!

    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik ga dit zeker een keer proberen. Ik wil je een compliment geven hoe duidelijk je dit allemaal omschrijft. Geweldig.. en wat een werk! Mijn waardering daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hallo Eva ! Dank zij jouw duidelijke uitleg ben ik erin geslaagd om enkele lekkere pralientjes te maken. Toch nog een vraagje : waar bewaar ik ze het best ? Te fris, dan worden ze wit, te warm dan smelten ze... Dat wordt een probleem voor de zomer ! Ook het vinden van die harde vormen is moeilijk. Heb jij nog tips ?
    Al vast bedankt !
    Huberte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, ik kocht harde vormen bij Baktotaal (https://www.bouwhuis.com/bonbonvorm-chocolate-world-kegel-24x-o29x25-mm) en deze zijn echt super, ze zijn wel wat duur maar echt geweldig en er zijn veel verschillende leuke vormen, ze komen super makkelijk los! En dan deze blog erbij super! Bedankt! ♡

      Verwijderen
  28. Amai! Dit is echt een hele mooie uitleg voor iemand die pralines wil maken! Proficiat! En merci

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Cool recept, ideaal om ze thuis gemakkelijk te maken !

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ik weet dat verschillende mensen wachten op nog meer recepten voor vullingen, maar voorlopig worden er geen meer gepost... Ik werk namelijk volop aan een boekje over zelf pralines maken. Iets om naar uit te kijken dus! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Beste Eva,
    Bedankt voor je leuke recepten voor het maken van pralines. Ik heb ondertussen al enkele reeksen gemaakt volgens jouw recepten, mét succes! Ondertussen heb ik zelfs een nieuwe variatie uitgevonden! Ik deel ze graag met je:
    Het omhulsel maak ik uit pure chocolade 74%
    Voor de vulling neem ik jouw basisrecept voor ganache (50 gr. room + 50 gr. chocolade). Ik heb aan de room de fijngeraspte zeste van een sinaasappel toegevoegd en vervolgens melkchocolade door de warme room gesmolten. Het resultaat is een pure praline met een zoete vulling met subtiel sinaasappelaroma. Wij vonden ze lekker, dus misschien eens het proberen waard? ;-)

    Groetjes & proficiat met je blogs (ook je andere blog spreekt me erg aan omdat ik zelf ook een zoon heb met autisme)
    Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Wat ziet dit er super uit! Krijg direct zin in chocolade....

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Leuk nieuws: mijn eigen boek over pralines is nu uit!
    Meer info vind je hier: http://smulhuisje.blogspot.be/p/mijn-pralineboek.html

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Hey, Eva

    Klein vraagje....Voor volle pralines,ttz all chocolate dark. Zonder vulling!!! is dit hetzelfde procedé? Ik ben momenteel in de Usa en zou graag volle dark chocolate tabletten of bonbons maken.
    Thank you for the reply
    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo,

      Daarvoor dien je de chocolade inderdaad eerst te tempereren. Daarna gewoon in de vormpjes gieten, laten opstijven en dan zijn ze klaar! :)

      Succes!

      Verwijderen
  35. hey,

    ik heb in Maleisië een curcus pralines maken gehad, en ik was van plan ze ook zelf te maken vanmiddag, maar ik kan nergens recepten voor fruitvullingen vinden... Bij die curcus gebruikten we appel, sinaasappel, mint, passievrucht en aarbei.
    Heb jij misschien nog een goed recept voor fruitvullingen?
    thanks
    jonne

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Hey,

    Wat misschien ook een leuke tip is, ik heb via een vriendin een toffe webshop ontdekt waar je alle ingrediënten kunt bestellen om zelf thuis pralines te maken.
    www.pralinesmaken.be

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Geweldig Eva! En wat gaaf dat je een boek hebt gemaakt.
    Ik ben zelf beginnend patissier, en maak regelmatig pralines.
    Ik ben er alleen nog niet helemaal uit hoe ik ze het best kan bewaren.
    In de koelkast zit er al snel condens op.
    Ik ga binnenkort kerstbonbons maken voor vrienden en familie, en die wil ik dan ook in een mooi doosje weggeven.
    Heb je misschien tips hoe ik ze mooi kan houden en het liefst buiten de koelkast? Zoals jij ze op de foto hebt?

    Groetjes Danielle!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo,

      Ik bewaar mijn pralines zelf eigenlijk steeds in de koelkast. De vullingen die ik maak, laten het meestal niet toe om ze buiten de koelkast te bewaren. Ik stop ze in een goed afgesloten doos in de koelkast en het lukt prima zo. Het is uiteraard ook belangrijk dat ze goed getempereerd worden, maar dat zal je als patissier vast wel weten. :)
      Ik neem ze een kwartiertje voor het opdienen uit de koelkast.

      Meer info hierover vind je ook in mijn boek. ;)

      Verwijderen
  38. Hey Eva,

    Ik heb een vraagje voor jou ivm je siloconen pralinevormen. Ik heb me er onlangs ook aangeschaft van Silikomart. Ik zie op je foto's dat jij die ook hebt, nu heb ik het probleem dat mijn pralines echt naar plastiek smaken als ik ze eruit haal. Had/heb jij dat probleem ook? En zo ja, wat heb je ertegen gedaan, Ik heb ondertussen al 2 keer alles in de vuilbak moeten smijten.

    Merci voor het antwoord,
    Tinnne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, ik gebruik die vormen inderdaad ook. Ik heb er echter nog nooit problemen mee gehad. Kan het misschien komen door de manier waarop je ze afwast? Dat het misschien geen plastieksmaak maar zeepsmaak is?? Ik probeer maar mee te denken...

      Verwijderen
    2. Hallo, ik heb ondertussen het probleem al gevonden, ze waren opgestuurd in een doos waarbij de doos een verdachte geur had. Nu blijkt dat er een hele plek op de doos zit, waarschijnlijk benzine, en mijn vormen zijn daardoor aangetast. Ik heb ondertussen nieuwe vormen gekregen en die laten geen smaak af.

      Verwijderen
  39. Ik vroeg me af of je weet waar ik smaakstoffen kan bestellen met banaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Dag Eva,

    Geweldig mooi wat je creëert en knap dat je het zo duidelijk stap voor stap uitlegt. Ik ben zelf ook net begonnen met chocolade creaties uit eigen keuken, dus ik wet dat het niet éénvoudig is om het allemaal perfect te krijgen.

    Maar én ding wou ik je toch laten weten. Kijk vooral eens verder dan industriële chocolade als je zulke creaties maakt. Vroeger dacht ik ook dat Callebaut en Côte D'or het van het was, maar vandaag weet ik wel beter. Ik ontdekte zelf de wereld van origine chocolades, die hebben oneindig veel meer smaak dan de typische belgische bulk chocolade. Elke origine heeft zijn eigen smaaktonen, zoals rood fruit (Madagascar), aardse tonen (Venezuela), kruidige tonen (Vietnam) - zonder dat er smaakstoffen toegevoegd werden.

    Super om mee te koken zijn de producten van Willie's Cacao. Zij hebben ondermeer callets van verschillenden origines (bijvoorbeeld Madagascar of Rio Caribe).

    Neem eens een kijkje op mijn site www.beantobar.be over dit type chocolade en nog veel belangrijker, ga zelf op speurtocht en proef! Je zult het je niet beklagen! :-)

    Keep up the good work!

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Callebaut heeft zeker chocolade met meer dan 50% cacao. Tot wel 90 zelf. Ik denk in totaal wel 400 soorten. Chocolade verwarm je niet au Bain omdat water en chocolade de grootste vijanden zijn. Doe het beter zeer rustig in de magnetron. Heel langzaam omdat het snel verbrand, maar alles beter dan au Bain marie. En ik zag een reactie van iemand over bewaren. Je kunt wel optimaal bewaren om de chocolade niet wit te laten kristalliseren maar als je niet 100% goed voor kristaliseerd (de juiste naam voor tableren) dan weet je nooit waar het probleem vandaan komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. heel leuk wel jammer dat de vulling niet met banaan of marsepijn ,.. was

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts