dinsdag 15 maart 2011

Kindertraktatie: een appel met een hoedje!

Kleine kindjes worden snel groot... en dat is zeker niet gelogen!  Mijn pasgeboren babietje (althans, zo voelt dat aan) wordt binnenkort al 3 jaar!!  We hebben nog zo'n anderhalve maand de tijd, maar mama is toch al volop beginnen brainstormen over zoonlief z'n traktatie op school.  Ik mag dan wel graag zoete lekkernijen uit de keuken toveren, maar mijn kinderen laat ik toch graag uitpakken met een (min of meer) "gezonde traktatie"!   Een vermomd stukje fruit ofzo... Tegenwoordig begint het zelfs al in de crèche: bij elke verjaardag wordt er steevast getrakteerd met een zakje snoep, en waar er voor de allerkleinsten zo heel af en toe dan toch wel eens een leuk klein speeltje tussenzit, is de inspiratie tegen dat de kinderen op school zitten helemaal zoek blijkbaar (hier bij ons toch in ieder geval, ik kan niet oordelen hoe het er in andere scholen aan toe gaat natuurlijk).  Ik wil hier zeker niemand mee beledigen, maar ik kan maar moeilijk begrijpen dat ouders zich er zo gemakkelijk van af maken.  Is het niet aan ons om onze kinderen mee te geven dat er ook gezonde én lekkere alternatieven zijn?  Ach ja, misschien overdrijf ik hoor... In ieder geval, ik wil het anders doen!

Wat denken jullie b.v. van mijn "vermomde appel"?  Zouden Lucas' klasgenootjes hier blij mee zijn?


Ok, er zitten ook 2 snoepjes bij, maar ze zijn op een creatieve manier gebruikt... En 't is geen hele zak vol.

Vinden jullie dit te simpel of is het leuk zo?  En hebben jullie nog ideeën om b.v. een ander soort fruit te gebruiken (eind april) of is een appel hét gepaste dragertje van zo'n snoephoedje?


Vorig jaar maakte ik voor Jolans 4de verjaardag trouwens iets gelijkaardigs: een appeltje met een rupsje...


Veel leuke reacties gekregen toen, en het heeft me ervan overtuigd dat fruit ook een superleuke traktatie kan zijn!

Wat denken jullie?

12 opmerkingen:

 1. Ik vind jouw meneertje met de bolhoed wel leuk, maar hoe heb je dat gezichtje erop getekend? Met een stift? Want dat lijkt me dan niet meteen het meest gezonde...Of je gaat ervan uit dat alle appels geschild gaan worden, dan kan het natuurlijk wel... anders zou ik toch nog es brainstormen over een alternatiefje voor dat gezichtje...Evt iets met rozijntjes of ...
  Wat ook wel leuk kan zijn, maar dan wel iets wat in de klas gegeten moet worden is een egeltje maken. Dus allemaal prikkers met stukken fruit erop en dan die op wat van die isemo of oase voor bloemstukjes prikken. Zo heb je een gezond egeltje. (Ben ook al volop aan het denken wat we voor onze dochter van bijna vier gaan doen, vandaar...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Niniveh: Da's inderdaad met een stift getekend... Ik ga er zoals je zegt eigenlijk vanuit dat ze geschild worden. Ik kan natuurlijk het gezichtje ook tekenen met chocolade (met zo'n chocolade-pen... dat heb ik in huis), alleen vrees ik dat die chocolade er dan gewoon weer kan af vallen. Misschien moet ik het binnenkort maar eens uittesten.

  Dat egel-ideetje pas ik telkens toe als er kindjes komen spelen. Nu ja, niet altijd een egel hoor, maar wel stokjes met verschillende soorten stukjes fruit aan. Zo reageren de kids altijd positief wanneer ik ze fruit voorschotel! Als mama moet je soms creatief uit de hoek komen hè!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nochtans, het zijn niet enkel de kids die graag op een originele manier snacken! :) Wij zitten op het werk met een overdosis chocolade en kilo-onvriendelijke lekkernijen. Die egeltjes zie ik mezelf nog niet meenemen naar het werk (alhoewel..), maar het is voer voor nadenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die fruit-stokjes proberen mijn man en ik soms ook te maken voor de tv (ipv van ongezonde snacks te nemen...) en dat lukt dan enkele avonden na elkaar, om dan weer naar de achtergrond te verdwijnen. 't Blijft moeilijk om gezond te snacken vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien een late reactie, maar ik vind dat je groot gelijk hebt! Ik probeer ook telkens iets met fruit te doen.
  Voor de 4de verjaardag van mijn zoontje had ik satéstokjes met stukjes fruit (appel, banaan, peer, mandarijn en druifje).
  Voor zijn 5de verjaardag maakte ik visjes van mandarijnen. Staartjes en vinnen geknipt uit oranje papier, oogjes met de perforator en er een mondje op geschilderd.
  Voor de kleinste in de creche (2j) had ik bumba-yoghurtjes. Van die potjes petit gervais en daaraan een afbeelding van bumba gemaakt en een plastic lepeltje (zodat het leek dat bumba dat vasthield).
  Die appels lijken me heel leuk, ga ik zeker onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk die appel met rups. De spekjes heb je bevestigd met een sateprikkertje neem ik aan. Maar hoe heb je het hoofdje bevestigd op het spekje?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Marsha, als je kruisgewijs knipt in het uiteinde van het spekje dan kan je dat wat open trekken en dan kleeft het zo erg dat je het gezichtje er goed kan aan vast kleven! :) Handig hè!

  Groetjes, Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die laatste vraag wou ik ook net stellen. Mijn zoontje is 5 januari jarig en dit gaat zijn traktatie worden! De appel met de rups. Leuke dingen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. voor mijn dochter heb ik een paar keer bakjes meloen gemaakt, gewoon vand die witte plastic soepkommetjes uit de supermarkt en plastic vorkjes erbij doen. een watermeloen in blokjes snijden en verdelen over de kommetjes. Ik heb ook wel eens gemengd watermeloen en galia meloen gedaan. wel proberen zoveel mogelijk pitjes te verwijderen voor de kids. althans dat heb ik gedaan. En dat was ook een daverend success, Ik had er van die ijs parasolletjes op gezet voor decoratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hallo , mijn dochter wordt binnen 2 maand 2 jaar en zou graag die appel met rups doen maar nu is mijn vraag heb je het gezichtje zelf getekend en uitgeknipt ( ik ben namelijk niet zo handig ) of je me dit eens wil uitleggen hoe je eraan begonnen bent zou een enorme hulp zijn :)
  alvast bedankt
  Tessa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de omtrek 1x getekend en heb dat dan uitgeknipt en als mal gebruikt: op een gekleurd papier gelegd en aan de randen met een potlood op het papier getekend (als je begrijpt wat ik bedoel...) Met een wit kleurpotloodje tekende ik het gezichtje. Hopelijk is dit een beetje duidelijk? Anders vraag je het maar!

   Verwijderen