zondag 20 maart 2011

Boudoirs / Lange vingers

Boudoirs worden vaak verwerkt in tiramisu of in een "charlotte russe", maar het zijn ook heerlijke koekjes om zo te eten bij een tasje koffie/thee of om kindjes van te laten smullen zonder dat ze er een chocolade- of andere plakkerige baard aan overhouden.  Bovendien zijn ze erg gemakkelijk en snel te maken!


Wat heb je nodig?
(voor 35 à 40 koekjes)

65g fijne kristalsuiker + wat extra om te bestrooien
3 eierdooiers
2 eiwitten
35g bloem
30g aardappelzetmeel

EXTRA: een spuitzak met een ronde spuitmond van 1,5 cm doorsnede

Je begint met de eieren te splitsen.  Eén eiwit kan je dus niet gebruiken en smijt je weg of gebruik je voor iets anders.  De eiwitten doe je best in een kom die gemakkelijk koude opneemt (b.v. roestvrij staal of iets dergelijks); zo kan je de eiwitten beter stijf kloppen.  Deze kom zet je even in de koelkast zodat de eiwitten zeker goed koud blijven.


Vervolgens doe je 25g suiker bij de eierdooiers en klop je tot het mengsel heel licht geel geworden is.


Nu mag je de eiwitten uit de koelkast nemen.  Zorg dat je de kloppers van je mixer goed afwast zodat ze zeker helemaal vetvrij zijn en zorg ook dat ze koud zijn.  Zo kan je het best je eiwit stijfkloppen.
Tijdens het stijfkloppen voeg je beetje bij beetje de resterende 40g suiker toe.  Doe het er zeker niet in één keer bij want dan krijg je je eiwit niet goed geklopt.  Klop net zolang tot je mooie pieken kan trekken wanneer je je kloppers uit het mengsel haalt.


Zeef nu het aardappelzetmeel erbij en schep het er voorzichtig door met een spatel.  Zeker niet roeren want dan zal je geen luchtige koekjes krijgen!


Schep vervolgens het eierdooiermengsel erdoor.  En tenslotte ook de bloem (gezeefd!).


Je kan nu best de oven al voorverwarmen op 180°C.

Vul de spuitzak met het mengsel.  Ik zet hiervoor steeds de spuitzak in een grote beker zodat hij niet omver valt.


Dan bedek je je bakplaat met bakpapier en als je wil kan je lijntjes tekenen zodat alle boudoirs dezelfde lengte hebben.  Je dient reepjes te spuiten van 7 cm.  Het nadeel van mijn potloodlijntjes: ze staan daarna op de onderkant van de koekjes zelf getekend!  Echt ideaal blijkt dat dus niet te zijn.


Daarna bestrooi je ze nog met wat kristalsuiker...


... en na 15 minuutjes in een op 180°C voorverwarmde oven zijn ze al klaar!  Even laten afkoelen op een rooster en dan...


... SMULLEN MAAR!


Als je er graag nog wat meer werk van maakt, kan je ze natuurlijk ook nog mooi versieren!  Je doopt ze b.v. in wat gesmolten chocolade en versiert ze met allerlei leuke decoraties... Laat je fantasie de vrije loop!
8 opmerkingen:

 1. Als je die potloodlijntjes op de achterkant van het bakpapier zet dan staan ze toch niet op je koekjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk se, dat heb ik nu nog nooit gemaakt en moet ik dringend eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ze onlangs voor 't eerst gemaakt toen mijn zoontje een tijdelijke lactose-intolerantie had... en aangezien ze geen melk bevatten waren dit ideale koekjes! Je kan ze echt even snel tussendoor maken, zo simpel! En écht lekker!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker! Ik bak graag koekjes, maar vaak gaat daar veel roomboter in. Dit is een recept zonder roomboter, met uitgebreide uitleg. Het resultaat is echt heerlijk. Je eet er echt je vingers bij op (en mijn trommeltje is al weer bijna leeg). Deze vingers zijn zeker lekkerder dan de lange vingers uit de winkel, en bovendien zitten er geen conserveringsmiddelen in. Ik ga snel je andere koekrecepten proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb de lange vingers ook gemaakt heb ze net klaar.
  We gaan morgen met de kinderen chocoladefondue doen, dus dan kunnen ze zelf lekker dippen.
  Maar mijn beslag was iets te dun volgens mijn want de vingers liepen nogal uit.
  Ik had het eiwitbeslag in de keukenmachine gemaakt, kan het daar misschien door komen?
  groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zou je aardappelzetmeel kunnen vervangen door maïzena? Ik zou graag langevingers maken maar geen aardappelzetmeel te vinden. Is er dan misschien een andere verhouding? Groetjes Raquel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou deze graag eens uitproberen. Helaas is er hier in Indonesie geen aardappelzetmeel verkrijgbaar. Is er wellicht een ander alternatief?

  Groet,
  Amber

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is er maïszetmeel? (maizena) Ik denk dat dat ook wel lukt?

   Verwijderen