Chocobergjes (met besneeuwde toppen)

Vorig weekend kreeg ik voor mijn verjaardag nog een boekje vol met koekjesrecepten... en natuuuuuurlijk moest ik daar meteen iets van uitproberen!

Bij deze deel ik het recept van deze smeuïge lekkere chocokoekjes graag met jullie... Want ja hoor, receptje geslaagd!!



Dit heb je nodig:
(voor +/- 25 bergjes)

200g bloem
75g fijne kristalsuiker
40g (ongesuikerde) cacaopoeder
1 ei
40g chocolade-hazelnotenpasta (b.v. Nutella)
100g koude boter
100g witte chocolade (of couverture)
snuifje zout

EXTRA: diepvrieszakje of decoreerpennetje

Eerst meng je de bloem, de suiker en het zout in een mengkom.  In het receptje spreken ze over 1/4 theelepel zout en dan heb ik ook gedaan, maar volgende keer gebruik ik zeker minder zout want je proeft het zo net iets te sterk!  Dit is dan ook best wel veel...  Laat het zout echter zeker niet weg want het geeft de verder erg zoete koekjes wel een veel vollere smaak dan wanneer je geen zout zou gebruiken.



Dan maak je in het midden een kuiltje, waar je het ei toevoegt.  Ook de boter voeg je er in stukjes gesneden aan toe.



Met de deeghaken van de mixer kneed je alles goed door.


Dan voeg je er de cacao en de chocopasta aan toe. (ook even mixen) En met je handen kan je het deeg tenslotte nog verder kneden tot een mooie deegbal.


Nu neem je telkens een klein bolletje deeg (ter grootte van een kleine walnoot zegt men in het boek) en je vormt daarvan bergjes op een met bakpapier bedekte bakplaat.  Je kan ondertussen de oven al voorverwarmen op 180°C.


De bergjes moeten 14 minuten in de oven (middelste richel).  Bij mijn oven klopte dit perfect, maar normaal moet alles er iets langer in dan aangegeven, dus let goed op dat je koekjes niet verbranden als je een "snellere" oven hebt!
Veel afstand moet je er trouwens niet tussen laten want ze nemen niet in volume toe.

Dan laat je de bergjes afkoelen op een rooster.  Bij mij voelden ze nog vrij zacht aan.  Je kon ze vrij gemakkelijk indrukken.  Achteraf bij het afkoelen werden ze langzaam harder.  Maar het blijven binnenin sowieso wel (lekker) smeuïge koekjes hoor!


Als ze volledig zijn afgekoeld kan je beginnen aan de versiering (de "sneeuw" op de toppen).  In het boek spreken ze van "couverture".  Dit is een soort chocolade die vaak wordt gebruikt voor b.v. pralines en die minder snel zou verbranden als ik juist ben ingelicht.  Ik gebruikte echter gewoon witte chocolade van Côte d'Or, die ik au bain marie (boven een bodempje kokend water) liet smelten.  Van verbranden is er dan zeker geen sprake!  Probeer trouwens witte chocolade nooit te smelten in de microgolfoven want de kans op verbranden is dan wel zéér groot!! (Ik spreek uit ondervinding ja...)


Tenslotte moet je de gesmolten chocolade / couverture nog over de bergjes laten lopen.  In mijn receptje wordt dit gedaan met behulp van een diepvrieszakje: de chocolade in de punt van een zakje doen, er een klein hoekje afknippen en het dan als een soort spuitzak gebruiken.
Ik deed het met een decoratiepennetje, maar dat moet je dan wel in huis hebben natuurlijk.


Je druppelt de chocolade op de top en laat hem eraf lopen.  Ik denk dat mijn chocolade al niet warm genoeg meer was want van "lopen van de berg" was geen sprake... Ik heb dan maar een beetje geholpen door lijntjes chocolade op de zijkantjes te spuiten.  't Effect valt nog goed mee vind ik!

Als de chocolade helemaal droog is, kan je beginnen smullen!!  Mmmmm




Uit het boek:

Reacties

  1. Hoi, ga ik zeker eens maken se, lijkt me lekker.... Als een kleine opmerking mag maken?
    Witte chocolade kan net als de andere soorten perfect in de micro golf gesmolten worden alleen moet je dan heel regelmatig roeren (om de 10 a 15 sec.)
    Reden van het NIET aflopen van je chocolade is idd de temperatuur. Indien hij juist "getempereerd" is geeft dit geen problemen....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip Kristine! :)
      Ondertussen - anderhalf jaar na het schrijven van dit bericht - heb ik al heel wat meer ervaring met het werken met chocolade en zou ik het dus inderdaad ietwat anders aanpakken. Veel hangt natuurlijk ook nog af van de kwaliteit van de chocolade zelf.

      Verwijderen
  2. mmm ziet er lekker uit!! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. een vraagje: worde ze na gemaakt zijn weer helemaal hard?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts