maandag 14 maart 2011

Citroen-limoenkoekjes

Bij de wat warmere temperaturen van deze week durven we al eens voorzichtig te dromen (én al werkelijk proeven) van een lekker warm lente- of zelfs zomerzonnetje... lekker gezellig in de tuin of op het terras genieten van een fris drankje en... een zonnig koekje!  En welke ingrediënten zijn er frisser en zonniger dan... citrusvruchten?  Mmm, die frisse smaak van citroen en - volgens mij nog lekkerder - limoen!

Bij deze dus een zonnig citroen-limoenkoekje!


Benodigdheden:(voor +/- 30 koekjes)
150g zachte boter
170g fijne tafelsuiker
1 ei
2 limoenen
1 citroen
125g bloem
60g zelfrijzend bakmeel
60g marsepein (bij voorkeur minstens 50% amandelen)
125g poedersuiker

extra: zesteur (indien je dat hebt - zie verder in de tekst voor beeld en uitleg ;o) )
bakpapier
plasticfolie (vershoudfolie)

Eerst klop je met de mixer boter en suiker licht en romig.  Mijn boter kwam net uit de koelkast dus ik heb ze eventjes in de microgolfoven gezet om ze zacht te maken.  Boter op kamertemperatuur is ideaal.


Dan voeg je het ei, 1 eetlepel limoensap, 2 theelepels geraspte limoenschil en 2 theelepels geraspte citroenschil toe en meng je alles goed.  Voor het afschrapen van de schil gebruik ik een zesteur (zie foto hieronder).  Met een mesje kan je dit ook proberen, maar zo'n zesteur dient er natuurlijk echt voor en daarmee gaat het veel gemakkelijker!  Ik maakte hier wel de fout mijn limoen eerst te persen en dan pas de schil eraf te raspen... wat vrij moeizaam ging omdat de schil zo te veel meegaf.  Beter de omgekeerde volgorde dus!
Werp de limoen echter nog niet weg want voor het glazuur heb je nog sap en schil nodig!  Nu ja, je hebt 2 limoenen dus je komt zeker toe... (Ik had er maar eentje in huis en moest er dus echt alles zien uit halen wat erin zat! haha)
Zeef nu de bloem en het bakmeel eraan toe.  Rasp de marsepein en voeg ook deze toe.  Dan meng je alles goed door elkaar met behulp van een spatel.  In mijn recept heeft men het over mengen met een mes, maar een spatel vind ik handiger.


Dan dien je het (zachte) deeg in tweeën te verdelen en er twee rollen van te maken.  Volgens mijn recept dien je beide porties op een met bloem bestoven werkvlak te leggen, ze glad te drukken en dan van elke portie deeg een rol te maken van 4 cm doorsnee, die je dan in een vel plasticfolie wikkelt.

Mijn deeg bleek daar echter té zacht voor (waarschijnlijk heb ik bij aanvang van de bereiding de boter iets te lopend laten worden in de microgolfoven...), maar ik heb dus telkens een vel plasticfolie genomen, daar mijn deeg op gelegd, de folie dichtgeplooid zo strak mogelijk om het deeg en er een rol van gemaakt.  Op die manier ging het vrij vlot.

Het deeg moet dan een uurtje rusten in de koelkast zodat het hard kan worden.


Na dat uurtje mag je de oven voorverwarmen op 180°C en bedek je 2 bakplaten met bakpapier.  De rol hard geworden deeg snijd je nu in plakken van +/- 1 cm dik.  Van de uiteinden en eventueel mislukte stukjes kan je balletjes rollen die je dan platdrukt.  Je legt alle rondjes op de bakplaat.  MAAR LET OP: leg ze zeker ver genoeg uit elkaar (NIET zoals op mijn fotootje, dat is te dicht bij elkaar! ... heb ik dan later mogen ontdekken, haha)!! Dan laat je de koekjes in 10-15 minuten (volgens het recept... in mijn oven was dat eerder 15-20 minuten) goudbruin bakken.Mooi hè, mijn aan elkaar vastgegroeide koekjes! ;o) hihi
Gelukkig heb ik mijn tweede lading wel ver genoeg uit elkaar gelegd... al doende leert men!

En dan is het tijd om het lekker frisse GLAZUUR te maken!
Doe daarvoor de 125g poedersuiker (dit lijkt op 't eerste zicht misschien vrij veel, maar verdwijnt in het niets als je er vocht bijdoet), 1 theelepel geraspte limoenschil, 1 eetlepel limoensap en 2 theelepels water in een kom en meng goed tot je een glad mengsel hebt.  Als het te dik zou blijken, kan je een kleine hoeveelheid water toevoegen.


Verdeel wat glazuur over elk - afgekoeld - koekje (ik deed dit met de bolle kant van een lepeltje) en als je wil kan je ze ook nog snel mooi versieren voor het glazuur opstijft!

Dit ga ik tijdens de (hopelijk) warme zomermaanden zeker nog eens maken!  Zeer geslaagd!!!!

SMAKELIJK!Uit het boek:


1 opmerking:

  1. woooow

    dat ziet er super lekker uit!

    dat moet ik geproefd hebben!
    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen