zondag 13 maart 2011

Venkelschoteltje (bijgerecht)

Voila, bij deze ook eens een lekker groentje promoten!  Het hoeven niet altijd zoete lekkernijen te zijn... Dit gerechtje was zo lekker dat ik het jullie zeker ook niet kon onthouden!
Ik pikte het trouwens op toen ik gisteren geheel toevallig langs het digitale tv-kanaal "njam!" zapte.  Jamie Oliver was weer het beste van zichzelf aan het geven in "The Naked Chef" en het zag er allemaal zo overheerlijk én zo simpel uit dat ik het meteen moest uitproberen!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

1 kleine venkelknol (mét venkelgroen!)
1 teentje knoflook
boter in plakjes (+/- 30-40g)
half glaasje witte wijn (of vermout of event. water)
peper en (zee)zout

extra: bakpapier


Eerst snijd je de toppen van de venkel, maar zorg dat je het venkelgroen niet wegwerpt want dat heb je nog nodig!  En dan snijd je de onderkant van de venkelknol.  De toppen en de onderkant mogen weg, de rest is bruikbaar. (en trouwens ook perfect rauw te eten, lekker!)De venkelknol snijd je in plakken van +/- een halve cm en doe je in een ovenvaste schaal.  Het venkelgroen snijd je zo nodig wat fijner en doe je mee in de schaal.


Je oven mag je ondertussen al voorverwarmen tot 220°C (lekker warm!).

Dan pel je 1 teentje knoflook, dat je daarna in stukjes hakt.  De stukjes meng je door de venkel in de schaal.

Een flinke snuif peper en zout mag er ook nog bij.  Gebruik bij voorkeur grof zeezout!  Dit bevat iets meer mineralen dan keukenzout, maar in feite is het verschil bijna verwaarloosbaar hoor... Ach ja, laten we er toch maar in geloven dat het gezonder is! haha ;o)


Dan verdeel je de boter in plakjes over het schoteltje.  En daarna giet je er nog een half glaasje witte wijn bij. Die twee zorgen samen - vermengd met de anijsachtige smaak van de venkel natuurlijk - voor een heerlijk sausje!Jamie Oliver gebruikt trouwens vermout i.p.v. witte wijn, maar je beslist natuurlijk volledig zelf waar je voorkeur naar uit gaat!  Wil je volledig alcoholvrij, dan kan je zelfs gewoon water nemen.

Tenslotte neem je nog een vel bakpapier dat je verfrommelt en onder de kraan nat maakt.  Dat vouw je volledig over de inhoud van je schoteltje.  Op die manier wordt de venkel zeker niet te droog aangezien hij de kans krijgt om te stomen in het vocht dat je eraan hebt toegevoegd.


Dit geheel zet je 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C en dan... smullen maar!!!


Ik kan het je verzekeren: 't is overheerlijk!  En vergeet zeker niet ook wat van de saus te nemen, mmm...

Ideaal voor bij vis trouwens.  Wij aten hierbij nog een Jamie Oliver bereiding: zalmfilet in parmaham uit de oven.  En de zalm dan afgekruid met lekker veel tijm + olijfolie (uit de vijzel).  Eveneens zéér geslaagd!

SMAKELIJK!

3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tip, ik zal het ook eens maken.
  groetjes, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn favoriete venkel recept!
  OVENheerlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb in plaats van vermouth pastis genomen! Een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen