zondag 3 april 2011

Knapzakje van kaas met (o.a.) appel, nootjes en honing, met een sausje van Luikse siroop en porto


Een voorgerechtje met kaas dat toch niet te zwaar is, met lekker frisse toetsen, gemakkelijk en snel te maken en dat nog leuk presenteert ook?  Ja hoor, dan zit je zeker goed met dit knapzakje!

Geef nu toe, het ziet er toch een smakelijk verrassingspakketje uit, niet?


Wat heb je nodig?
(voor 4 knapzakjes)


8 vellen brickdeeg (te vinden in de supermarkt - in de koeling, bij bladerdeeg e.d.)
2 kleine appelen (b.v. Pink Lady)
4 koffielepels pijnboompitten
1 à 2 driehoekjes kaas, b.v. Herve-kaas, Chimay of Rubenskaas (of iets anders naar keuze)
4 koffielepels vloeibare honing
4 sprietjes bieslook
4 koffielepels bresiliennenootjes
4 koffielepels rozijntjes
peper en zout
2 eidooiers
2 eetlepels porto
4 eetlepels Luikse siroop
+/- 80g gemengde sla

Je kan al meteen je oven voorverwarmen op 200°C want erg lang duurt de voorbereiding niet!

Leg per portie twéé vellen brickdeeg op elkaar.  Eén velletje is zeer dun en het zou wel eens kunnen scheuren dan...

Snij dan de appels in heel kleine blokjes ("brunoise" om het met een chique term te zeggen).  Ik maak het mezelf heel gemakkelijk en draai ze gewoon door een hakmolentje...Je schept per portie wat appelstukjes midden op het brickdeeg.  Daarop strooi je een koffielepeltje pijnboompitten.

Dan snij je de kaas in blokjes (niet te groot want anders wordt het te zwaar als voorgerechtje!)Hierop giet je wat vloeibare honing...


Bestrooi de kaas nog met bieslooksnippertjes, bresiliennenootjes en rozijntjes.  Kruid met peper en eventueel ook wat zout naar smaak.

In het originele receptje worden er geen rozijntjes gebruikt, maar ik vind ze er wel zeer goed bij passen.  Wil je graag nog een ingrediënt toevoegen of weglaten... experimenteer gerust!


Nu wordt het tijd om de pakketjes te maken...  Eerst klop je de eidooiers los in een kommetje en je bestrijkt vervolgens de randen van het brickdeeg hiermee.  Je gebruikt best een borsteltje (ik nam er eentje met siliconen "haartjes"), maar als je dat niet hebt kan het ook wel met behulp van een stukje keukenrol of iets dergelijks.


En dan vouw je de randen naar elkaar toe zodat je een beursje / knapzakje bekomt.  Ik draaide ook een beetje aan de bovenkant zodat het (vrij) goed dichtbleef.  Als je zakje niet helemaal gesloten is, dan is dat niet erg.  Zolang de randjes maar rechtop blijven staan.
Zet de zakjes nu op een bakplaat en bak ze zo'n 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.


Terwijl de knapzakjes in de oven staan, kan je de bordjes al bedekken met sla en wordt het tijd om het sausje te maken...


Verwarm de porto kort met de Luikse siroop en meng goed.  Het sausje hoeft zelfs niet te koken! Van zodra je merkt dat je de twee goed kan mengen, haal je de pan/pot best van het vuur.


Zet de beursjes tenslotte in het midden van het slabedje en overgiet het geheel met de saus.


Mmmmmm!!!


(uit: Spar Magazine)

1 opmerking: