Bladerdeegtaartjes met gehakt, lente-ui en kerstomaatjes

Ideaal voor op een brunch, lunch, receptie, buffet, een leuke avond onder vrienden of gewoon als hapje tussendoor.  Elke reden is eigenlijk goed om deze taartjes eens uit te proberen want ze zijn gemakkelijk te maken en heel erg lekker... en bovendien zien ze er nog leuk uit ook, zo in hun papieren cakevormpje!


Dit heb je nodig:
(voor 10 stuks)

10 vierkante plakken bladerdeeg (uit de diepvriesafdeling)
6-7 lente-uitjes
200g kerstomaten
2 teentjes knoflook
500g gemengd gehakt (b.v. kalf-varken)
2 theelepels gehaktkruiden of andere kruiden naar keuze
3 eetlepels paneermeel
100g volle kwark / plattekaas / verse kaas
2 eieren + 1 eidooier
50g geraspte kaas naar keuze
+/- 2 takjes verse peterselie
nootmuskaat
zout en peper

EXTRA: muffinbakblik (voor 12 muffins) + 10 papieren cakevormpjes

Eerst en vooral (en dat doe je dus best een hele tijd op voorhand) laat je het bladerdeeg op kamertemperatuur ontdooien.  Ik moet toegeven dat ik dit al enkele keren erg kort en op lage temperatuur in de microgolf heb gedaan ook.  ideaal is dat niet, maar het lukt wel.


Snijd dan de lenteuitjes in ringetjes en was ze in een vergiet.  De uiteinden langs beide kanten snijd je eraf en de rest kan je allemaal gebruiken (wit én groen).


 Was de tomaatjes en snijd ze in vieren.


Pel de knoflookteentjes en pers ze door een knoflookpers.  Heb je dat niet, dan kan je ze eventueel ook gewoon heel fijn snijden.


Nu mag je ongeveer 2 eetlepels olie verhitten in een pan.  Wanneer de olie heet is, doe je het gehakt in de pan en doe je het tijdens het bakken in kleine stukjes ("rullen" wordt dit ook wel genoemd).


Bak de lente-uitjes en de knoflook kort mee en roer dan de tomatenpartjes erdoor, MAAR hou wel 10 stukjes apart voor de garnering.  Roer ook de gehaktkruiden erdoor.  Ik had geen gehaktkruiden in huis, dus voegde ik maar wat kruiden toe die ik op m'n kruidenrekje tegenkwam... zelfs kipkruiden belandden er in mijn gehakt! (waarom ook niet hè)


Verwarm nu de oven voor op 200°C.

Zet vervolgens in je muffinbakblik 10 papieren vormpjes en bekleed deze met de bladerdeegplakjes, zodat de hoeken er nog bovenuit steken (zie foto).



Strooi op elke bodem wat paneermeel.  Dit doe je - veronderstel ik toch - om ervoor te zorgen dat de bodem ook krokant wordt en niet te veel vocht opneemt...


Dan schep je het gehaktmengsel uit over de bakjes.


Nu bereid je nog even de saus: gewoon de kwark en de eitjes door elkaar roeren en op smaak brengen met een beetje nootmuskaat, zout en peper.  Dan kan het mengsel over de gehaktvulling in de bakjes...


Tenslotte strooi je nog wat geraspte kaas eroverheen en bestrijk je de bladerdeegranden met losgeklopte eidooier.  Dit doe je best met een borsteltje (al dan niet met siliconen haartjes), maar een stukje keukenrol kan hier zeker ook wel dienst doen.  Dankzij de eidooier krijgt het bladerdeeg in de oven een mooie goudbruine glans.


Nu bak je de taartjes nog 25 à 30 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven en tenslotte versier je ze met wat fijngehakte peterselie en met de opzij gehouden stukjes kerstomaat.


SMAKELIJK!!!

Ook de volgende dag zijn de taartjes zeker nog lekker (opgewarmd OF koud!), maar bewaar ze natuurlijk wel afgedekt in de koelkast.




(receptje uit het maandblad "Koken & Genieten")

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts