woensdag 28 maart 2012

Frangipanetaartjes

Voor mijn verjaardag onlangs kreeg ik - zoals verwacht ;) - de twee boeken van 'Goe Gebakken' door Sofie Dumont. Toen ik het afgelopen weekend op zoek ging naar een recept voor een leuk gebakje om mee te nemen op de koffie bij mijn bomma, was de keuze al snel gemaakt!  De frangipanetaart van Sofie Dumont zou het worden, maar dan in verkleinde versie... En de taartjes waren - ook zoals verwacht - erg geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor 1 grote taart of voor 8 à 10 kleine taartjes)

1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
enkele eetlepels abrikozenconfituur
200g fijne witte suiker
200g amandelpoeder (of eventueel 200g gepelde amandelen die je zelf fijn maalt)
200g goede boter op kamertemperatuur
3 eieren (150g) + 1 eidooier
200g bloem
1 vanillestokje
een scheutje melk
wat poedersuiker voor de decoratie

Vet de taartvorm(en) in met wat boter. Neem je een grote taartvorm, leg dan heel het vel bladerdeeg erin en druk de randen af met je handpalm. Neem je kleine vormpjes, dan kan je best eerst rondjes uit het deeg drukken. Ik nam rondjes die net iets te klein waren en rolde ze wat verder uit met behulp van een deegroller.

Zie foto's hieronder voor de werkwijze...


Prik het deeg dan hier en daar wat in met een vork. Zo zal de bodem niet bol komen te staan bij het bakken.
Laat de bodems rusten.


Snijd van de rest van het deeg bandjes die je straks kan gebruiken om bovenop de taartjes te leggen. Ik drukte de overschot van het deeg bij elkaar, rolde het weer uit en sneed daar bandjes van, maar de meeste van mijn bandjes bleken te dik (en werden érg dik tijdens het bakken). Het best is het om het bladerdeeg in zijn originele dikte (of zelfs wat dunner uitgerold) te gebruiken.
Je kan snijden met een pizzaroller of een deegrollertje (bij voorkeur gekarteld) of gewoon met een scherp mes.


Nu de vulling...

Meng amandelpoeder en suiker goed door elkaar. Dit mengsel (gelijke delen amandelpoeder en suiker) noemt men een 'broyage'.


Roer de boter goed mals en romig. Ze dient hiervoor op kamertemperatuur te zijn. Is dat niet zo, zet ze dan even op een laag wattage in de microgolfoven maar zorg er zeker voor dat ze NIET smelt!

Snijd het vanillestokje in twee met een scherp mes en schraap het merg er uit. Voeg het merg bij de boter en meng alles goed door elkaar.


Meng hier één voor één de eieren en ook telkens 1/3 van het amandel-suikermengsel door. Maak je geen zorgen als je merkt dat de boter en de eieren niet goed te mengen zijn. Dat is normaal. (zie eerste foto hieronder) Uiteindelijk komt het wel goed. Voeg echter niet meteen alle eieren in één keer toe.


 Zeef de bloem er tenslotte nog bij en spatel deze ook goed door het beslag.


Smeer nu met een (keuken)borsteltje (of eventueel met een lepeltje) de deegbodem(s) in met een laagje abrikozenconfituur.


Je kan nu de oven al voorverwarmen op 190°C.

Schep het frangipanebeslag in de deegbodem(s) en strijk het lichtjes hol naar de randen toe. (zodat het midden holler is en de randen van deeg en beslag mooi bij elkaar aansluiten) Dit lukt perfect met een plastic patisserieschraper, maar als je dat niet hebt kan een lepel of spatel ook dienst doen.


Versier nu de taart(jes) met de deegrepen die je al gesneden hebt.
Klop een eidooier even los met een scheutje melk en strijk hiermee de deeggbandjes in met behulp van een borsteltje of eventueel een lepeltje of een stukje keukenrol.

Zoals al gezegd waren mijn deegbandjes eigenlijk wat te dik...


Bak nu de taartjes zo'n 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C. Bak je een grote taart, laat ze dan ongeveer 40 minuten in de oven staan.

Ontvorm de taart(jes) meteen (let hierbij op voor je vingers - warm!) en plaats ze op een rooster.
Bestrijk de nog warme taart(jes) meteen met wat abrikozenconfituur.


Wanneer ze zijn afgekoeld kan je de randen nog bestrooien met wat poedersuiker. Doe dit door een plastic schraper of klein bordje boven de taart(jes) te houden zodat énkel de randen worden bestrooid.


Smullen maar!!!


2 opmerkingen: