zondag 25 maart 2012

Kiwi-ijslolly's (heel gemakkelijk, gezond en lekker!)


Wat een geweldig leuk (en simpel!) idee: je snijdt een kiwi in schijfjes, legt de schijfjes in de diepvriezer, doopt ze in chocolade en je hebt een knapperige, gezonde ijslolly! Ik kwam het idee tegen op deze blog en ik wist meteen dat ik het ook eens moest uitproberen! Mmm...


Dit heb je nodig:
(hoeveelheden naar keuze)

rijpe kiwi's (lichtjes indrukbaar, niet overdreven mals/sappig)
pure chocolade

EXTRA: houten stokjes, te koop in gespecialiseerde bakwinkels e.d. maar ik verzamelde gewoon stokjes van mijn kinderen hun ijsjes... (kunnen zelfs in de vaatwasmachine!)

Om de kiwi te pellen, snijd je eerst beide uiteinden (met harde witte kern) eraf. Die mogen weg. Dan ga je voorzichtig met een lepel langs de randen aan beide kanten tot je de kiwi volledig hebt losgewerkt.


Snijd hem vervolgens in schijfjes. Maak ze niet al te dun zodat je er gemakkelijk nog een stokje in kunt schuiven. Dat mag je dan ook meteen doen... Schuif het stokje tot aan het midden van de kiwi (of iets verder).


Leg de lolly's nu op een bordje in de diepvriezer en laat de kiwi's bevriezen. Hoe lang dat exact duurt weet ik eigenlijk niet. Ik liet ze er een halve dag in en uiteraard waren ze dan wel bevroren. Leg ze in ieder geval niet tegen elkaar aan want dan zouden ze wel eens aan elkaar kunnen gaan kleven.

Tenslotte dien je nog de chocolade te smelten. Dit gaat het best 'au bain marie': zet een potje met een bodem water op het vuur, plaats daarop een hittebestendige (roestvrij stalen of glazen) schaal waarin je de chocolade legt. Breng het water aan de kook en laat al roerend de chocolade smelten. Wanneer ongeveer 2/3 van de chocolade gesmolten is, mag je de schaal van het vuur nemen en de rest erdoor roeren tot hij helemaal gesmolten is. Zo krijgt je chocolade een mooie glans.

Om de kiwilolly's goed te kunnen onderdompelen, kan je de chocolade best even in een bekertje of iets dergelijks gieten. Dompel elke lolly onder tot aan het stokje, neem hem weer uit de chocolade en laat hem erboven goed uitlekken. Ik verwijderde alle overtollige chocolade door het stokje met één hand goed vast te houden en met mijn andere hand wat te tikken tegen deze hand (als je begrijpt wat ik bedoel). Zo kwam de chocolade er goed af. Je zal zien dat het laagje chocolade vrijwel meteen begint te stollen. Ik plaatste mijn lolly's in een speelgoedmandje van de kinderen. Daarin kon ik ze mooi rechtop plaatsen zodat ze nog even volledig konden uitharden.Je kan ze nu meteen opsmullen, of je kan ze terug in de diepvriezer plaatsen. Let wel op: als je ze er dan uit neemt, kan je ze best nog enkele minuutjes laten rusten zodat de kiwi een klein beetje zachter wordt. Zo zijn ze op hun lekkerst!

1 opmerking:

  1. Wat een slim idee! Ga zeker deze 'kiwi-magnums' uitproberen, zodra de zon gaat schijnen! Bedankt voor het idee/recept!

    Met vriendelijke groet,

    Susanne
    http://www.susannekookt.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen