zondag 26 mei 2013

Appel-brownietaart met walnoten

In de aanloop naar Jolans zevende verjaardag ben ik weer volop op zoek naar een geschikte taart voor op zijn feestje. De marsepeinen figuurtjes voor op de taart heeft hij al weken geleden besteld; welke taart het zal worden hebben we vandaag beslist! :) Na een iets minder geslaagde 'kruidige appelcake' die ik vorige week bakte, toverde ik vandaag een overheerlijke appel-brownietaart uit de oven. Mmm, deze wordt het dus!

 
Dit heb je nodig:
 
100g boter (+ een beetje om de vorm in te vetten)
100g pure chocolade met 70% cacao
100g walnoten
4 kleine appels (of 3 wat grotere) - ik nam Jonagold
1 citroen (2 eetlepels citroensap nodig)
75g gewone bloem
2 theelepels bakpoeder
50g cacao
200g donkerbruine suiker
1 zakje (8g) vanillesuiker
snuifje zout
3 eieren
125 ml room, vetgehalte 30% (staat op de verpakking)
75 abrikozenjam
eventueel wat poedersuiker om te bestrooien (ben ik vergeten)
 
EXTRA: springvorm van 26cm doorsnede / handmixer of keukenmachine
 
Breek eerst de chocolade en de walnoten (met de hand) in stukjes. Deze mogen bij elkaar in een schaaltje. Zet ze even opzij.
 
Schil dan de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de bolle kant van de appelparten telkens enkele keren in met een mes (zie fijne lijntjes op de foto hieronder). Giet het citroensap tenslotte over de appels. Zo kleuren ze niet. Zet ook de appels even opzij.
 
 

Doe 100g boter in een schaaltje en smelt deze in de microgolfoven. Je kan hem indien gewenst ook in een pannetje op het vuur smelten. Zet dan eveneens de boter opzij. Zo kan ze wat afkoelen.

Roer de bloem, het bakpoeder, de cacao, de bruine suiker, de vanillesuiker en snuifje zout door elkaar in een mengkom.


Verwarm nu alvast de oven voor op 175°C. (gewone elektrische oven)

Klop de eieren in een vijftal minuten schuimig. Klop er dan geleidelijk de gesmolten boter door. Doe dit zeker geleidelijk, om te voorkomen dat het mengsel zou gaan schiften.


Schep het bloemmengsel voorzichtig door de geklopte eieren. Probeer dit zo kort mogelijk te houden en stop dus wanneer je een egaal mengsel krijgt. Zo klop je niet alle lucht weer uit het mengsel en wordt je taart dus niet te vast.


Schep tenslotte nog de room en het chocolade-walnotenmengsel erdoor.


Vet de springvorm in met een beetje boter en giet het beslag er in.

Druk de appels met de bolle (ingesneden) kant naar boven in het beslag en plaats vervolgens de taart voor 25 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven.


Verwarm de abrikozenjam even in een pannetje op het vuur of in de microgolfoven.
Neem de taart na 25 minuten even uit de oven (let op: zet de oven nog niet af!) en strijk de jam over de appels.


Bak de taart daarna nog minstens 20 minuten verder op dezelfde temperatuur. Met mijn oven bleken 30 minuten beter. Als je een houten prikker in de taart steekt, moet die er bij deze taart niet volledig droog uitkomen. De taart mag echter niet al te vloeibaar meer zijn. Bij het afkoelen stijft ze nog wel wat verder op.

Bestrooi de taart na het afkoelen indien gewenst nog met poedersuiker... Smakelijk!!!

 
 
(recept uit het maandblad 'Koken & Genieten' - september 2011, pagina 60)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten