vrijdag 11 oktober 2013

Zalmsoufflé

Hieronder mijn blogje voor Gift Avenue dat de komende week gepubliceerd wordt. Het thema "Let's talk about: hair!" schrok me aanvankelijk wat af. Welke link kon ik nu in godsnaam vinden tussen haar en eten?! Maar dan schoot me plots iets te binnen... ;)

--------------

De link tussen haar en eten lijkt misschien ver te zoeken, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk verschillende voedingsstoffen die de kwaliteit van je haar enkel maar ten goede komen! Met stip op nummer één voor mooie glanzende haren staan de omega3-vetzuren. Die zijn voornamelijk te vinden in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Bij deze dus een topgerechtje met lekker veel zalm. Zeker maken want deze soufflé is - echt waar! – overheerlijk.
 

Dit heb je nodig:
(voor 2 tot 3 personen)

 
150 g rode zalm uit blik
70 g gerookte zalm
1 eetlepel versnipperde verse bieslook (versnipperen met mes of schaar)
1 eetlepel versnipperde verse peterselie (versnipperen met mes of schaar)
een snuifje peper
20 g goede boter
1 eetlepel bloem
125 ml melk
2 eiwitten

Zo ga je te werk:
Verwarm alvast de oven op 190°C.

Doe de rode zalm in een kom en prak hem fijn met behulp van een vork. Snijd de gerookte zalm in stukjes en voeg deze toe aan de andere zalm. Doe ook de gehakte peterselie en bieslook in de kom en kruid alles af met een snuifje peper. Zet de schaal even opzij.
 
 
Verwarm de boter in een kleine pan op een middelhoog vuur. Vanaf dat deze gesmolten is, voeg je in één keer de bloem toe. Roer goed tot je een egaal mengsel hebt en blijf dit nog even al roerend verder bakken. Het is belangrijk dat je de bloem eventjes mee bakt, zodat de typische bloem-smaak uit het mengsel gaat. Neem dan het pannetje van het vuur. Voeg in één keer de melk toe en roer goed. Zet het geheel weer op het vuur en roer tot de saus wat is ingedikt. Roer vervolgens de saus door het zalmmengsel.
 
 
Klop de eiwitten met de mixer in een vetvrije kom tot zich zachte pieken vormen. Schep ze daarna voorzichtig door het zalmmengsel. Zorg ervoor dat je niet te hard roert want dan gaat alle lucht die je net in het eiwit hebt geklopt er weer uit.
 
 
Vet enkele schaaltjes (twee tot vier of zelfs vijf, afhankelijk van het formaat) in met wat boter en schep het mengsel erin. Zorg ervoor dat je een beetje van de rand blijft om ‘overstromingsgevaar’ te voorkomen.
 
Tip: met een ijsschep kun je gemakkelijk het mengsel in de potjes scheppen.
 
 
Bak de soufflés ongeveer 20 minuten in de op 190°C voorverwarmde oven. Ze moeten uiteindelijk lichtbruin van kleur en mooi gerezen zijn. Serveer ze meteen. Smakelijk!
 
 
 
(gebaseerd op een recept uit ‘Vis – verrassend veelzijdig’ & met een eigen touch)

 Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.

1 opmerking: