zondag 8 november 2015

Uitgetest: Smartmat

Na onze twee weken Hello Fresh en onze week Foodbag, was het de beurt aan Smartmat.

Bij Smartmat heb je de keuze tussen veel verschillende menu's:
screenshot van op de website van Smartmat

Net zoals bij Hello Fresh en Foodbag kun je zonder verdere verplichtingen een pakket uitproberen.

Wij kozen voor het '2 personen menu', ook al zijn we met vier (twee volwassenen + twee kinderen, maar allemaal kleine eters). De hoeveelheden bleken RUIM voldoende! Bij Hello Fresh kregen we denk ik iets minder voor twee personen (maar zeker nog voldoende voor ons vier) en bij Foodbag was het dan weer eerder te weinig voor ons.

Wat we heel leuk vinden bij het '2 personen menu' van Smartmat, is dat het om drie verschillende gerechten gaat, gespreid over vier maaltijden. Ofwel eet je dus twee dagen van hetzelfde gerecht (een dagje niet koken!), ofwel nodig je die dag twee gasten uit. Goed idee!

Onze levering kwam netjes op tijd in het voorziene tijdsblok op maandag (Smartmat levert enkel op maandag). Toen ik de doos opende zag ik meteen fris ogende, verse producten. Alles netjes verpakt.De recepten staan bij Smartmat niet op fiches zoals bij Hello Fresh en Foodbag, maar in een foldertje op A4-formaat. Iets minder compact dus en ook iets minder mooi ogend (wat minder mooie foto's dan bij de andere twee), maar verder prima in orde! Zeker handig is het dat je je bij de aanbevolen volgorde van de gerechten niet kunt vergissen. Ze staan gewoon in volgorde. Een absoluut pluspunt aan deze receptenbladen, vind ik absoluut de vermelde info over 'voorbereiden' en 'bewaren': je krijgt tips over wat je op voorhand kunt doen (als je de avond zelf niet veel tijd hebt) en hoe je overschotjes best kunt bewaren. Dat miste ik wat op de fiches van Hello Fresh en Foodbag en vind ik dus heel nuttige info van Smartmat! De recepten zelf zijn ook duidelijk uitgelegd, met logische stappen waarbij je aan de hand van een 'introwoord' ook duidelijk ziet wat je gaat doen. Zo zie je bijvoorbeeld in een van de stappen staan: "Burgers: ..." en krijg je vervolgens heel de uitleg over de burgers; in een volgende stap staat "Salade: ..." gevolgd door de uitleg over hoe je de salade maakt. Handig! En nog een leuk extraatje: bij elk recept staan nummertjes van 1 tot 5 waar je zelf kan aanduiden wat je van het gerecht vindt.

Bij Smartmat valt het me wel op dat je vrij veel ingrediënten zelf al in huis moet hebben. Bij Hello Fresh en Foodbag zitten eieren en soms ook melk e.d.  mee in de box, bij Smartmat is dat niet het geval. Wél krijg je ruim tevoren een mail toegestuurd met een lijst van alle zaken die je voor de gerechten al in huis moet halen. Dat is dan weer wel handig!

Deze Smartmat-gerechten kwamen hier afgelopen week op tafel:


Romige zalmovenschotel met wortelsalade en dille


Penne, verse spinazie, heerlijke zalm, citroen, lekkere manouri-kaas, ... Deze ovenschotel kon niet slecht zijn! En dat was ze ook niet. Begeleid door een slaatje van lollo rosso sla, wortel en dille was dit een heel geslaagd gerecht! Alle smaken pasten goed bij elkaar en er waren verschillende texturen te ontdekken. Mmm! Veel hadden we hier niet op aan te merken, behalve dat het voor ons zeer veel was. Maar of dat dan echt een minpunt is? :)

Lamsburgers met tomaten- en manourisalade


We hadden in het vorige gerecht al mogen kennismaken met de manouri, maar in deze salade kwam deze heerlijke Griekse kaas zeker ook goed tot zijn recht. Mmm! En die burgers... werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Ik ben normaal zelfs niet dol op lamsvlees, maar dit gehakt was echt top en de bereiding van de burgers met rode ui en linzen erin... geweldig! Ook het sausje paste er heerlijk bij. De tarwe was prima bij dit gerecht, alleen vonden we die nogal droog en stak hij al gauw wat tegen. Bij dit gerecht vonden we de hoeveelheid vlees ook wel bijzonder groot. Ik kreeg helaas mijn burgers niet helemaal op, wat jammer was aangezien ze o zo lekker waren!
Linzen en tarwe kwamen hier nog nooit op tafel trouwens en manouri was voor ons nog onbekend... Leuk dus om zo wat nieuwe producten te leren kennen!

Balsamico-gemarineerd varkenshaasje, ovengebakken pompoen en witte koolsalade


Van dit gerecht mochten we vier porties klaarmaken, waar we dan twee dagen van aten. De witte kool zat helaas niet mee in de box, maar dat was Smartmat blijkbaar al gauw opgevallen. We kregen een mail met excuses en kregen een deel van het betaalde bedrag terug. Aangezien de Smartmat-porties vrij groot zijn, vonden we het niet nodig om zelf nog witte kool te kopen. We kwamen ruimschoots toe met de overige ingrediënten. Het varkensvlees dat we kregen was subliem, echt heel erg goed van kwaliteit! De butternut-pompoen in combinatie met aardappelpartjes, lekker veel verse rozemarijn, knoflook, zout en peper uit de oven was erg lekker. De pompoen bleek na 25 minuten in de oven nog nét iets te hard bij ons, maar was zeker goed eetbaar. Al was alles heel goed van kwaliteit en paste het allemaal goed bij elkaar, toch vonden we dit het minst lekkere gerechtje van onze Smartmat-week. Een beetje jammer dat we er dan twee dagen moesten van eten. Nu ja, jammer... Dat is heel relatief hoor, want eigenlijk was het toch gewoon heel lekker!


Onze conclusie na een weekje Smartmat? Kwaliteitsvolle verse ingrediënten, ruime hoeveelheden, receptjes waar je toch gemakkelijk 40 minuten of langer aan bezig bent (langer dan de aangegeven tijd bij ons) en lekker eten!

Gaan we nog Smartmat bestellen? Wel, voor ons als kleine eters zijn de porties eigenlijk net iets te groot. Het klaarmaken duurt ook wat langer dan de gerechten bij de andere foodboxen (wat bij het 'quick & easy pakket' vast niet zo is) en het is ook iets duurden dan Hello Fresh. Anderzijds krijg je wel érg geslaagde recepten met superproducten van Smartmat...
Ik vermoed dat wij in de toekomst zullen afwisselen tussen Hello Fresh (family box) en Smartmat, afhankelijk van wat de pot schaft. Je kunt altijd op voorhand op de websites gaan kijken wat er de volgende week op het menu staat en aan de hand daarvan beslissen. Handig! Helaas voor ons geen Foodbag meer, tenzij iemand ons alsnog kan overtuigen?

Laat me gerust jullie ervaringen met de verschillende foodboxen weten. Ik ben heel benieuwd naar andere meningen en bevindingen!


Lees HIER mijn verslag over de Hello Fresh Original Box, HIER mijn verslag over de Hello Fresh Family Box & HIER mijn verslag over Foodbag.

1 opmerking:

  1. Zin om ook foodbox uit te proberen? Stuur dan mailtje naar misssexandthecity@gmail.com, kan je er gratis een fruitmand bijkrijgen,.....

    BeantwoordenVerwijderen