donderdag 2 januari 2014

Driekoningentaart

Op 6 januari is het alweer Driekoningen. Op verschillende plekken ter wereld wordt dit gevierd met verklede zangertjes die van deur tot deur trekken om centjes of lekkers te verzamelen. Ook de driekoningentaart hoort er vaak bij. Dat is een taart waarin een noot verstopt zit. Wie de noot in zijn stukje taart tegenkomt, krijgt een kroon en is voor de rest van de dag ‘de koning(in)’. Ik had zelf nog nooit een driekoningentaart gemaakt en voor zover ik me herinner had ik er zelfs nog nooit eentje gegeten! Wel, bij deze ben ik er helemaal zeker van: ik ga ze vanaf nu ieder jaar maken! Misschien zelfs meerdere keren per jaar... ZO lekker is ze!!


Dit heb je nodig:

2 ronde vellen kant-en-klaar bladerdeeg (uit de koeling)
3 eieren
125 g fijne kristalsuiker
125 g amandelpoeder
125 g goede boter, op kamertemperatuur (of even kort opgewarmd in de microgolf)
1 theelepel amandel-essence
snuifje zout
1 hele amandel


Zo ga je te werk:
Verwarm al maar meteen de oven voor op 180°C. Het duurt immers helemaal niet lang om de taart te bereiden.

Klop de suiker en de boter goed op zodat een romig geheel ontstaat. Dit lukt het best met de handmixer of in de keukenmachine, maar het kan natuurlijk ook gewoon met een garde.
Voeg twee eieren, het amandelpoeder, de amandel-essence en een snuifje zout toe en roer alles goed door elkaar.


Leg een vel bladerdeeg op het bijgevoegde bakpapier in een taartvorm of meteen (ook op het bakpapier) op de bakplaat. Strijk de amandelcrème er gelijkmatig over uit en laat daarbij een rand van ongeveer 1,5 cm vrij. Bestrijk deze met een beetje water.

Leg de amandel ergens op de vulling (druk ze er een klein beetje in).


 Dek de taart af met het andere vel bladerdeeg. Druk de randen stevig aan met de tanden van een vork. Maak in het midden van het deeg een gaatje zodat de stoom weg kan en er geen bobbels op de taart komen.

Klop het laatste ei even los met een eetlepel water en bestrijk de taart hier helemaal mee. (met een keukenkwastje) Zo gaat ze mooi glanzen.


Bak de taart 25 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven. Als ze mooi goudbruin gebakken is, mag ze eruit. Laat ze afkoelen op een rooster.

Genieten maar!


Een fantastisch 2014 voor iedereen!!!!


Dit recept verschijnt ook op Gift Avenue.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten