woensdag 27 april 2016

Tarte tatin van kerstomaatjes

Ik zag er al veel receptjes van voorbijkomen, maar om de ene of andere reden had ik deze tarte tatin nooit eerder gemaakt... Dom van me, want wat is hij lekker zeg! Manlief vroeg ook meteen om het recept zeker te bewaren en ik moest hem plechtig beloven om de tarte tatin binnenkort nog eens te maken! Beloofd!!!

(foto van mijn tweede tarte tatin, gemaakt in een ovenbestendige pan)
Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 rol bladerdeeg (uit de koeltoog van de supermarkt)
30-tal kerstomaten - mix van gele en rode
enkele takjes verse tijm, eventueel de blaadjes van de takjes gerist
3 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel witte suiker
3 eetlepels goede boter
een flinke snuif zout

Verwarm alvast de oven voor op 180°C.

Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat het uitgerold enkele minuten rusten op kamertemperatuur.

Smelt inmiddels de boter in een (bij voorkeur ovenvaste) pan, voeg de suiker, het zout en de azijn toe en schud de pan heen en weer tot de suiker begint te karameliseren (en het mengsel dus goudbruin begint te kleuren). Voeg op dat moment de tomaatjes en de tijm toe en haal de pan van het vuur.


 Als je een ovenvaste pan hebt gebruikt, kan je nu gewoon verder doen en anders dien je eerst de tomaatjes in een ovenschaal of bakvorm te leggen.

Leg dan het bladerdeeg - zonder bakpapier - over de tomaatjes en stop de randen van het deeg tegen de binnenkant van de pan in.

Bak de taart in het midden van de oven zo'n 15 tot 18 minuten. Neem ze dan uit de oven, leg er een bord bovenop en keer de taart om. Als er tomaatjes vallen, leg die dan gewoon weer boven op de tarte tatin. Versier met een takje verse tijm. Klaar!
(recept uit Libelle Lekker)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten