Zalm met kruidenkorst, aardappelen en een sausje van zure room en dille

Een ware verwennerij, dit gerechtje. Wat een heerlijke combinatie van smaken en texturen! Zalm, feta, kruiden, ovengebakken aardappelen, een fris dillesausje, ... Mmm!



Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

800 g zalmfilet
4 grote aardappelen of 8 kleinere
1 (bio)citroen
1 teentje knoflook
40 g peterselie
20 g bieslook
een handjevol verse oregano
100 g panko (Japans paneermeel)
200 g feta
3 eetlepels olijfolie
35 g (room)boter
peper en zout

voor het sausje:
2 eetlepels zure room
2 eetlepels roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
1 eetlepel limoensap
1 takje dille (gesnipperd)
1 theelepel honing
peper en zout

Verwarm alvast de oven voor op 220°C.

Maak de aardappelen schoon en snijd er om de 3 mm inkepingen in. Snijd niet helemaal door tot vanonder.
Leg de aardappelen vervolgens met de inkepingen naar boven gericht in een ovenschaaltje. Smelt de boter en kruid deze met peper en zout. Bestrijk de aardappelen ermee en bak ze 25 minuten in de voorverwarmde oven.


Pel en pers de knoflook en hak de kruiden fijn. Meng met de panko, de olijfolie, peper en zout. Rasp de schil van de citroen en voeg toe. Voeg tenslotte wat citroensap toe.

Leg de zalm in een ovenschaal en schep het kruidenmengsel eroverheen. Verkruimel de feta erover.


Verlaag de oventemperatuur tot 180°C en zet de zalm bij de aardappelen in de oven. Bak nog 20 à 25 minuten, tot de zalm gaar is en de aardappelen goudbruin.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor het sausje.

Serveer alles samen... Smullen!



(recept uit Libelle Lekker)

Reacties

Populaire posts