Chouquettes: Franse (ongevulde) soesjes met parelsuiker

Voor manlief en ik onlangs op weekend naar Parijs vertrokken, vroegen we hier en daar raad over welke plekken we konden bezoeken en welke dingen we konden doen. Jawel, ik was al wel enkele keren in Parijs geweest (mijn man niet!), maar tips van mensen die er wat beter thuis zijn, waren zeker welkom! Voor tips over Londen kan je bij ons trouwens wél terecht ... Daar trekken we jaarlijks een weekend naartoe en Londen is na meer dan 20-25 bezoeken zowat onze tweede thuis geworden. Maar goed ... Parijs dus. Er werd me aangeraden om zeker eens een Franse bakker binnen te stappen en daar de chouquettes eens te proberen. Chouquettes zijn kleine, fijne soesjes met bovenop heerlijke parelsuiker. Meestal worden ze niet gevuld, maar dat kan natuurlijk wel. Ine, nogmaals dank voor deze supertip! Een schot in de roos ... zo lekker! Thuisgekomen ben ik dus op zoek gegaan naar een goed recept voor chouquettes. Mijn eerste versie kwam zwartgeblakerd uit de oven, de tweede lading was lekker maar veel te plat. Derde keer, goede keer ... deze chouquettes zien er helemaal goed uit én zijn super lekker! Ook eens proberen? Volg dan nauwgezet dit (gemakkelijke!) recept en je kan er zelf ook met volle teugen van genieten.


Dit heb je nodig:
(voor 2 bakplaten - ongeveer 50 kleine chouquettes)

60 ml water
60 ml melk
1 à 2 g zout
4 g witte suiker
50 g ongezouten boter
75 g bloem (ik nam zelfrijzende, maar het zou ook lukken met gewone)
2 eieren, losgeklopt
parelsuiker om te bestrooien, liefst redelijk fijne


Verwarm de oven voor op 250°C. (gewone oven, geen hete lucht!)

Neem alle ingrediënten alvast klaar en weeg ze af zodat ze klaar staan om te gebruiken.

Doe het water, de melk, de boter (in blokjes), het zout en de suiker in een kookpotje, zet dit op een hoog vuur en blijf roeren tot de boter, het zout en de suiker smelten. Voeg dan de bloem in één keer toe en blijf goed roeren.

Het mengsel zal na een tijdje loskomen van de randen en zal een bal beginnen vormen. Het is normaal dat er een laagje komt op de bodem van de pot. Blijf nog even door roeren/scheppen zodat het mengsel goed droog is. Neem het dan van het vuur.

Schep het bloemmengsel over naar een koude schaal en blijf het door elkaar scheppen tot er geen rook meer af komt.




Voeg dan een deeltje van de geklutste eieren toe en schep het er goed door. Voeg vervolgens de rest van de eieren toe en zorg ervoor dat het een vrij stevig, smeuïg geheel vormt.

Schep het deeg in een spuitzakje met een brede (al dan niet gekartelde, dat maakt niet uit) spuitmond.
Spuit met cirkelvormige bewegingen kleine hoopjes van een 3-tal cm diameter op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw met een vochtige vinger de puntjes die zich door het spuiten hebben gevormd terug plat.

Heb je geen spuitzak of gebruik je deze niet graag? Geen probleem. Dan kan het ook met behulp van een lepeltje. (of 2 lepeltjes)




Strooi de parelsuiker over de deeghoopjes en druk ze er heel lichtjes in. Heb je grove parelsuiker (zoals ik), dan kan je die eerst een beetje fijner maken met behulp van een vijzel.


Zet de op 250°C voorverwarmde oven op 180°C en zet de chouquettes in de oven.
Laat ze 15 minuten bakken, tot ze gerezen en mooi bruin gekleurd zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster.

Vanbinnen moeten de chouquettes lekker smeuïg (en hol) zijn en vanbuiten knapperig.
Zo lekker!!!




(gebaseerd op verschillende Franse recepten)

Reacties

Populaire posts