vrijdag 15 juli 2011

Duivelse eieren

Het afgelopen weekend hebben we ons vernieuwde terrasje samen met mijn ouders ingewijd met een gezellige tapas-maaltijd. Heel wat gemakkelijke hapjes, maar ik kon het toch niet laten om ook enkele lekkernijtjes zelf klaar te maken. Eén ervan zijn deze duivels lekkere "duivelse eieren". Lekker pittig met stukjes rode piment, druppeltjes tabasco en wat cayennepeper, maar zelfs voor een niet al te groot liefhebber van de "spicy" keuken zoals ik, zijn ze goed te eten... meer zelfs: ik vind ze superlekker!


Dit heb je nodig:
(voor 8 stuks)

4 (medium tot grote) eieren
1 rode piment (zie afbeelding verder in deze blog) uit een potje of blikje
4 neutrale groene olijven, ontpit
2,5 eetlepels mayonaise
4 druppels tabasco (zie afbeelding verder, indien nodig)
snuifje cayennepeper
zout en peper
paprikapoeder voor de garnering
enkele sprietjes verse bieslook of dille voor de garnering


 In mijn receptje is sprake van pimiento's, wat natuurlijk iets anders is dan pimenten.  Pimiento's zijn groter en zoeter.  Maar jaren geleden maakte ik dit recept voor het eerst, met pimenten (tja, pimiento's waren toen niet te vinden blijkbaar) en het was zo geslaagd dat ik het zelfs niet meer anders heb geprobeerd.

Allereerst kook je de eitjes in een tiental minuten tot ze hardgekookt zijn.


Ondertussen kan je al met de voorbereidingen van de piment en de olijven beginnen.
Laat de piment even uitlekken op keukenpapier, snijd hem dan open en haal alle pitjes eruit.  Die laat je best weg omdat ze zéér pikant zijn.
Voor de garnering snijd je eerst 8 kleine reepjes af en de rest van de piment snijd je in zeer kleine stukjes.

Met de olijven doe je eigenlijk net hetzelfde: Snijd eerst 8 schijfjes olijf af voor de garnering en snijd de rest in zeer kleine blokjes.


Na 10 minuten giet je de eieren af en laat je ze schrikken onder koud stromend water.  Op die manier vermijd je een zwarte ring rond de dooier.
Pel de eieren dan voorzichtig en laat ze nog even wat afkoelen.


Vervolgens snijd je ze in de lengte doormidden met een scherp mes.


Schep dan voorzichtig de dooiers eruit en wrijf ze boven een kom door een zeef.  Dit neemt wel even tijd in beslag, maar je krijgt wel een zeer fijn resultaat.  Doe niet meteen alle dooiers samen in de zeef trouwens; het gaat veel vlotter als je het b.v. per twee dooiers doet.


Voeg hieraan de kleine stukjes piment en olijf toe en roer ze erdoor.


Roer daarna ook de mayonaise, de tabasco, cayennepeper en zout & peper naar smaak erdoor.


verdeel nu de vulling over de uitgeholde eiwitten.  Je kan dat met behulp van een spuitzak doen, maar ook gewoon met een lepeltje heeft het een mooi effect.


Voor de afwerking leg je op elk eitje eerst een reepje piment, daarop een schijfje olijf zodat je de rode piment door het gaatje kan zien en voor de finishing touch prik je nog twee kleine sprietjes bieslook in het eitje of je versiert het met een klein takje dille.
Om het helemaal af te maken strooi je er nog wat paprikapoeder overheen.  Dat laatste ben ik ditmaal in de drukte van het moment helemaal vergeten, maar ze zijn uiteindelijk toch ook mooi geworden, niet?


Smakelijk!


Uit het boek:2 opmerkingen:

  1. Waarom piment ? .. een rode spaanse peper (zonder zaadtjes) doet het zelfde :) .. Verder lijkt het mij een lekker hapje!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk.Duivels lekker.Tapas zijn oneindelijke mogelijkheden:)

    BeantwoordenVerwijderen