maandag 12 september 2011

Heerlijke appel-marsepeinkoeken

Dit was de allereerste keer dat ik koffiekoeken maakte en het zal vast niet de laatste keer zijn!  Wat is dit goed meegevallen zeg!!  En om al maar meteen een misverstandje uit de wereld te helpen bij de Nederlanders onder jullie: neen, deze koeken bevatten géén koffie.  'Koffiekoek' is in België nu eenmaal de benaming voor dit soort (vaak bij koffie gepresenteerde) koek, maar dat wisten jullie misschien al wel!

Zeg nu niet dat ze er niet lekker uitzien... en ze ZIEN er niet enkel lekker uit, ze ZIJN het ook!!!


Deze ingrediënten heb je nodig:
(voor +/- 7 koeken)

100g marsepein (met minstens 50% amandelen)
2 eieren
50g amandelpoeder
250g appels (Ik nam Jonagold en kan dat ook helemaal aanbevelen!) - is ongeveer 1 grote appel
75g kwark / platte kaas / verse kaas (is allemaal hetzelfde)
3,5 eetlepels melk (= 52,5 ml om precies te zijn)
3 eetlepels neutrale olie (= 45 ml), ik nam arachideolie
40g witte suiker
1/2 zakje vanillesuiker (= 4g)
snuifje zout
150g + een beetje bloem
1/2 zakje bakpoeder (= 8g)
35g poedersuiker
1/2 eetlepel citroensap

EXTRA: bakpapier + diepvrieszakje of wegwerpspuitzak + propere keukenhanddoek / theedoek + grove rasp

Eerst rasp je de marsepein grof boven een mengkom.  Let op voor je vingers! ;)


Daar doe een eitje bij en met de mixer klop je dit mengsel zo'n 2 minuten goed door zodat het lekker romig wordt.


 Schep het amandelpoeder erdoorheen.


Rasp dan de appel(s) grof boven een keukenhanddoek / theedoek en druk het vocht er met de handdoek uit.  Schep dan de geraspte appel door het marsepeinmengsel.


Roer in een andere mengkom de kwark, de melk, de olie, de suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout romig.


Meng in nog een andere kom 150g bloem met het bakpoeder en roer ongeveer 1/3 van dit mengsel door het kwarkbeslag.


Voeg nu ook de rest van de bloem toe en kneed deze er met de deeghaken van de mixer door.  Kneed dan nog kort met je handen verder tot je een glad deeg bekomt.  Let op: dit deeg is zéér plakkerig!  Dit was bij mij ook het geval, maar gaf uiteindelijk geen problemen.  Ik heb - aangezien ik toch wat ongerust was over de substantie - nog wel een schepje bloem toegevoegd aan mijn deeg, maar uiteindelijk maakte dat niet echt veel verschil.


Verwarm de oven voor op 200°C.

Teken nu op de achterkant van een vel bakpapier een rechthoek van 28x17 cm en bestrooi deze gelijkmatig met goed wat bloem.  Dit deed ik niet (staat ook niet in mijn receptje), maar zal ik volgende keer zeker wel doen!  Het ging net zo, maar het deeg plakte toch wel erg aan het bakpapier...
Daarna verdeel je dus het deeg mooi over de rechthoek met behulp van een deegroller.  Let op: bestrooi ook eerst de bovenkant van het deeg én je deegroller met bloem zodat niet alles aan elkaar blijft kleven.


Verdeel nu het marsepein-appelmengsel over het deeg met behulp van een lepel of spatel, maar laat aan één korte kant een rand van +/- 3 cm vrij.  Splits een eitje en klop de dooier even los.  Hiermee bestrijk je de vrije rand van het deeg. Heb je geen borsteltje, gebruik dan b.v. een stukje keukenpapier of iets dergelijks.  Bewaar de overschot van de dooier... Die heb je zo meteen nog nodig!


Rol het deeg op naar de vrije rand toe (deze dient om de rol te kunnen dicht'plakken') en gebruik hierbij het bakpapier om het oprollen te vergemakkelijken (door het mee op te tillen).  Het deeg is immers niet erg stevig!


Snijd de rol nu met behulp van een scherp mes in 7 plakken en leg deze telkens op een vel bakpapier op de bakplaat.  Bij mij ging dit omwille van de slappe structuur van het deeg niet erg vlotjes, maar uiteindelijk kon ik van de 'platgevallen schijven' toch nog mooie rondjes vormen met wat hulp van mijn vingers...


Bestrijk deze rondjes helemaal met de overschot van de eidooier.


Plaats de rondjes nu 15 à 20 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.  Ze moeten mooi gebruind zijn als ze eruit komen.

Maak tegen het einde het glazuur al klaar.  Dat is snel klaar, maar mag er meteen over als de koeken uit de oven komen.  Hiervoor meng je gewoon de 35g poedersuiker met ongeveer 1/2 eetlepel citroensap. Je moet een redelijk dikke maar wel lopende substantie hebben.  Naargelang de dikte voeg je nog wat extra suiker of citroensap toe.  Doe je glazuur dan in de punt van een diepvrieszakje (of in een wegwerpspuitzak).
Zijn de koeken uit de oven, knip dan een klein puntje van het zakje en laat het glazuur in streepjes over de koeken lopen.


Laat tenslotte nog de koeken afkoelen (op een rooster best) en laat de glazuur opstijven... SMAKELIJK!!!(receptje uit het maandblad "Koken en Genieten")

1 opmerking:

  1. Appel en marsepeindat gaat zo goed samen.Ze zien er heel erg lekker uit.Met stap bij stap instruktie eenvoudig na te maken(hoop ik:)

    BeantwoordenVerwijderen