donderdag 15 september 2011

Ovenschoteltje met gehakt, erwtjes, courgette, spinazie en ricotta-muntpuree

Een heerlijk fris ovenschoteltje, niet te zwaar met een leuke smakencombinatie... Zegt het je wat?  Dan zit je hier aan 't juiste adres!  Dit schoteltje hoeft eigenlijk helemaal niet lang in de oven te staan.  Je hoeft het slechts 5 minuutjes onder de grill te plaatsen en 't is klaar!  Nu ja, uiteraard gaat daar wel wat voorbereidend werk aan vooraf...


Dit heb je nodig:
(voor 2 à 3 personen)

375g aardappels
1,5 eetlepel olijfolie
1/2 ui
1 teentje knoflook
330-350g gemengd gehakt naar keuze
klein snuifje cayennepeper
1 kleine eetlepel rozemarijnnaaldjes (vers of uit een potje)
190 ml droge witte wijn
1 grote courgette
90g spinazieblaadjes (vers)
90g diepvriesdoperwten
30g ongezouten boter
90g ricotta-kaas
2 eetlepels verse muntblaadjes
peper en zout

EXTRA: 2 à 3 kleine ovenschoteltjes (of 1 grote natuurlijk)

Schil en was eerst de aardappels en kook ze in 15-20 minuten gaar.


Pel en versnipper de ui en pers de knoflook.
Voor de ui gebruikte ik zoals steeds mijn handige groentenmolentje...


Verhit de olijfolie in een grote (diepe) pan en fruit daarin de ui.  Voeg na een halve minuut ook de knoflook toe en laat deze nog een halve minuut fruiten.


Voeg het gehakt, de rozemarijn en de cayennepeper (klein snuifje) toe en bak het gehakt rul.  Dat wil zeggen dat je het in kleinere stukjes hakt terwijl je bakt.


Schil ondertussen de courgette en rasp deze grof.

  
Na 3-4 minuten bakken voeg je de wijn aan het gehakt toe.  Laat deze 1-2 minuten koken tot het vocht bijna verdampt is.


Voeg dan de geraspte courgette toe.

Doe de (taaie) steeltjes zoveel mogelijk van de spinazie en voeg de blaadjes toe aan het gehaktmengsel.  Voeg ook de erwtjes toe en laat dit alles nog zo'n 5 minuten bakken.  Kruid het met flink wat peper en zout.


Ondertussen kan je de puree bereiden.  Stamp daarvoor eerst de gekookte aardappelen fijn met een pureestamper.


Roer dan de ricotta erdoor.  Snijd de muntblaadjes fijn (doe ik met mijn handige kruidenschaar), smelt in de microgolfoven de boter en voeg deze er samen met wat peper en zout aan toe.

Laat ondertussen de grill van de oven reeds voorverwarmen op de hoogste stand.


Nu wordt het tijd om je ovenschoteltjes te vullen.

Verdeel met een schuimspaan de gehaktvulling over de schoteltjes.  Zorg dat je zo weinig mogelijk vocht toevoegt.  Strijk daarover de puree uit en maak er streepjes in met een vork.


Laat de gerechtjes zo'n 4-5 minuten lichtjes bruinen onder de hete (voorverwarmde) grill.

Laat het je smaken!!!



(gebaseerd op een receptje uit het maandblad "Delicious")


1 opmerking: