Overheerlijke chocolade-kruimeltaart met amandelschilfers
Een heerlijk smeuïge bodem met een rijke chocoladesmaak en daar bovenop een lekker knapperige laag dikke chocoladekruimels, overgoten met enkele strepen pure chocolade... Een taart als deze kan niet anders dan heel erg lekker zijn! En dat is ze dus ook :) Mmmmm
Dit heb je nodig:
225g (goede) boter
325g bloem
80g cacao
325g witte suiker
snuifje zout
100g amandelschilfers (of eventueel volledige amandelen die je zelf in fijne stukken hakt)
250g pure chocolade
2 theelepels bakpoeder
3 eieren
1 zakje vanillesuiker (8g)
125g slagroom
poedersuiker om te bestrooien
EXTRA: een springvorm van 26cm doorsnede,
een klein diepvrieszakje of spuitzakje met zeer fijne spuitmond
Smelt 125g (niet alle!) boter in de microgolfoven of in een pannetje op een laag vuur.
Meng 250g van de bloem, 30g (gezeefde) cacao en 100g suiker. Voeg een snuifje zout en de gesmolten boter toe. Kneed alles door elkaar met de deegha(a)k(en) van de mixer of de keukenmachine. Maak achteraf nog even met je vingertoppen de grootste 'kruimels' wat fijner.
Hak 100g van de chocolade in stukken en smelt deze samen met 100g boter au bain marie. Dit doe je door in een pot een bodempje water aan de kook te brengen en een hittebestendige pot met de chocolade en de boter daarop te plaatsen.
Je kan eventueel ook chocolade + boter op een laag wattage in de microgolfoven smelten. Roer alles nog eens goed door tot de chocolade helemaal gesmolten is.
Laat het mengsel een tiental minuten afkoelen.
Meng ondertussen 75g bloem met 50g (gezeefde) cacao en de 2 theelepels bakpoeder.
Klop de eieren samen met 225g suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout (quasi) wit en schuimig. Dit kan je doen met de handmixer of met de keukenmachine in een 6 à 8 minuten.
Voeg dan al roerend (of in de keukenmachine op een lage snelheid en met de K-klopper) het afgekoelde chocolade-botermengsel toe. Indien dit mengsel niet voldoende afgekoeld zou zijn, dan kunnen er zich klonters gaan vormen (= ei dat stolt).
Roer vervolgens ook nog het bloemmengsel en de slagroom erdoor en spatel tenslotte nog de amandelschilfers erdoor.
Tijd om de oven voor te verwarmen! Zet hem aan op 175°C.
Vet de springvorm goed in met boter. Strijk het chocoladebeslag erin en strooi het kruimeldeeg er gelijkmatig overheen.
Bak de taart nu zo'n 45 minuten in de voorverwarmde oven op 175°C. Bij mij werden het uiteindelijk zelfs 65 minuten! Gebruik een (houten) prikker om te testen of je taart klaar is. Komt de prikker droog uit de taart dan mag ze uit de oven.
Snijd de taart dan los van de rand en laat ze helemaal afkoelen. Snijd de taart in (16) stukken.
Hak de overige chocolade in stukken, laat deze au bain marie smelten en giet de chocolade in een diepvrieszakje (of spuitzakje). Knip een klein puntje van het zakje en versier de taartpunten met streepjes chocolade. Laat de chocolade drogen en bestrooi de taart dan nog met poedersuiker. Dit kan je doen met behulp van een fijn zeefje.
Smullen!!!!!
Dit heb je nodig:
225g (goede) boter
325g bloem
80g cacao
325g witte suiker
snuifje zout
100g amandelschilfers (of eventueel volledige amandelen die je zelf in fijne stukken hakt)
250g pure chocolade
2 theelepels bakpoeder
3 eieren
1 zakje vanillesuiker (8g)
125g slagroom
poedersuiker om te bestrooien
EXTRA: een springvorm van 26cm doorsnede,
een klein diepvrieszakje of spuitzakje met zeer fijne spuitmond
Smelt 125g (niet alle!) boter in de microgolfoven of in een pannetje op een laag vuur.
Meng 250g van de bloem, 30g (gezeefde) cacao en 100g suiker. Voeg een snuifje zout en de gesmolten boter toe. Kneed alles door elkaar met de deegha(a)k(en) van de mixer of de keukenmachine. Maak achteraf nog even met je vingertoppen de grootste 'kruimels' wat fijner.
Hak 100g van de chocolade in stukken en smelt deze samen met 100g boter au bain marie. Dit doe je door in een pot een bodempje water aan de kook te brengen en een hittebestendige pot met de chocolade en de boter daarop te plaatsen.
Je kan eventueel ook chocolade + boter op een laag wattage in de microgolfoven smelten. Roer alles nog eens goed door tot de chocolade helemaal gesmolten is.
Laat het mengsel een tiental minuten afkoelen.
Meng ondertussen 75g bloem met 50g (gezeefde) cacao en de 2 theelepels bakpoeder.
Klop de eieren samen met 225g suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout (quasi) wit en schuimig. Dit kan je doen met de handmixer of met de keukenmachine in een 6 à 8 minuten.
Voeg dan al roerend (of in de keukenmachine op een lage snelheid en met de K-klopper) het afgekoelde chocolade-botermengsel toe. Indien dit mengsel niet voldoende afgekoeld zou zijn, dan kunnen er zich klonters gaan vormen (= ei dat stolt).
Roer vervolgens ook nog het bloemmengsel en de slagroom erdoor en spatel tenslotte nog de amandelschilfers erdoor.
Tijd om de oven voor te verwarmen! Zet hem aan op 175°C.
Vet de springvorm goed in met boter. Strijk het chocoladebeslag erin en strooi het kruimeldeeg er gelijkmatig overheen.
Bak de taart nu zo'n 45 minuten in de voorverwarmde oven op 175°C. Bij mij werden het uiteindelijk zelfs 65 minuten! Gebruik een (houten) prikker om te testen of je taart klaar is. Komt de prikker droog uit de taart dan mag ze uit de oven.
Snijd de taart dan los van de rand en laat ze helemaal afkoelen. Snijd de taart in (16) stukken.
Hak de overige chocolade in stukken, laat deze au bain marie smelten en giet de chocolade in een diepvrieszakje (of spuitzakje). Knip een klein puntje van het zakje en versier de taartpunten met streepjes chocolade. Laat de chocolade drogen en bestrooi de taart dan nog met poedersuiker. Dit kan je doen met behulp van een fijn zeefje.
Smullen!!!!!
(receptje uit het maandblad 'Koken en genieten')
Ziet er heerlijk uit! Ik ga hem vanavond proberen te maken :)
BeantwoordenVerwijderen