woensdag 18 april 2012

Pittige gehaktballetjes met passievrucht-kerriedip

Lekker gekruide, licht pikante gehaktballetjes met daarbij een zachte originele dip met passievrucht en een subtiele kerriesmaak... Het water loopt me alweer in de mond wanneer ik terugdenk aan dit zéér geslaagde gerechtje. Het is een ideaal aperitiefhapje, maar met wat rauwkost en stokbrood erbij tover je in een handomdraai een voor- of hoofdgerecht!


Dit heb je nodig:
(voor zo'n 25 kleine gehaktballetjes)

250g gemengd gehakt (ik nam varken/rund)
1 sneetje (oud) brood
1 à 1,5 eetlepels verse peterselie
1/2 kleine ui
1/2 ei (klutsen en de helft nemen)
paprikapoeder
1 theelepel sambal oelek (= gepureerde piments uit een potje - zie foto verder)

voor de dip:
160g volle yoghurt
55g mayonaise
1,5 eetlepels melk
1,5 à 2 rijpe passievruchten (schil is indrukbaar)
flinke snuif kerriepoeder
peper en zout
snuifje witte suiker

Week het sneetje brood in een beetje water.


Begin dan eerst aan de dipsaus zodat ondertussen het brood goed kan weken.
Roer hiervoor de yoghurt, de mayonaise en de melk door elkaar.


Snijd de passievruchten doormidden en lepel de pitten eruit. Deze mogen bij de dipsaus.
Voeg ook flink wat kerrie aan de saus toe (roeren en proeven tot je een aangename, lichte kerriesmaak proeft).

Breng de saus tenslotte nog op smaak met peper, zout en een snuifje suiker.



Tijd om aan de gehaktballetjes te beginnen!

Snipper de ui mooi fijn. Een groentenmolentje is hierbij heel handig...


Doe het gehakt, het goed uitgeknepen brood (iets minder dan 1 sneetje vond ik voldoende), de gesnipperde ui, de gehakte (of fijngeknipte) peterselie en het 1/2 ei allemaal in 1 kom.
Kruid het geheel met peper, zout en een snuif paprikapoeder. Voeg ook nog 1 theelepel sambal oelek toe.



Kneed alles goed door elkaar. Je kan hiervoor bijvoorbeeld twee vorken gebruiken, maar met je handen lukt het nog vlotter!


Vorm nu van het gehakt zo'n 25 balletjes van +/- 2,5 cm doorsnede. Dit lukt het best met vochtige handen (geregeld terug even onder de kraan houden).


Bak de balletjes in een flinke scheut (ongeveer 1,5 eetlepels) olijfolie rondom in zo'n 7 minuten. Keer ze geregeld om. Dit lukt het best door af en toe even met de pan te schudden. Zet het vuur eerst goed hoog en zet het na een minuutje wat lager.


Neem ze met een schuimspaan uit de pan en serveer de balletjes samen met de dip... lekker!!!!



(receptje uit de mailinglist van maandblad 'Koken en genieten')

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen