zondag 27 mei 2012

Zachte sinaasappelkoekjes met roomkaas

Afgelopen woensdag besloot ik nog eens koekjes te bakken met de kinderen. Het was een heerlijk warme dag en we gingen gezellig aan de slag ons op ons terrasje. Zoals je zal zien op de foto's hebben mijn helpertjes me supergoed geholpen. En de koekjes zelf? Ja, die maken we zéker vaker! Ze waren overheerlijk: zacht van textuur en met een heerlijke sinaasappelsmaak! De korreltjes rietsuiker bovenop de koekjes zorgen dan ook nog eens voor een leuk knapperig effectje... Eén nadeel: deze koekjes zijn op voor je het weet! ;)


Dit heb je nodig:
(voor ongeveer 20 stuks)

125g boter
100g rietsuiker + wat extra om te bestrooien
42g roomkaas
1/2 ei
175g bloem
1 sinaasappel
1/2 theelepels natriumbicarbonaat (= baksoda) - zie foto hieronder


Doe de boter, de suiker en de roomkaas in een mengkom en klop alles goed door elkaar. De boter dient hiervoor op kamertemperatuur te zijn. Komt ze toch uit de koelkast, verwarm ze dan lichtjes in de microgolfoven maar zorg ervoor dat ze niet smelt!Klop het eitje los, giet 1/2 weg (tenzij je dubbel zoveel koekjes maakt :)) en voeg het toe aan het mengsel.Zeef de bloem erbij en voeg natriumcarbonaat toe.

Rasp de schil van de sinaasappel en voeg daar 1/2 theelepel van bij het mengsel. Pers de sinaasappel en voeg dan ook 1/2 eetlepel van het sap toe. Meng alles goed.Je kan de oven nu al voorverwarmen op 190°C.

Schep dan een 20-tal eetlepels op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zorg zeker voor voldoende tussenruimte want de koekjes zetten serieus uit! Strooi dan ook nog goed wat rietsuiker over de koekjes. Hoe meer suiker je bovenop strooit, hoe meer suikerkorreltjes je op de koekjes zal terugvinden.Bak de koekjes dan 10-12 minuten in de op 190°C voorverwarmde oven, tot de randen mooi lichtbruin gekleurd zijn.
Op de foto hieronder zie je dat ik mijn koekjes (deeghoopjes) toch iets te dicht bij elkaar had gelegd...

Laat ze afkoelen op een rooster.Smakelijk!!!


(receptje uit 'Simpelweg lekker - Muffins')

Geen opmerkingen:

Een reactie posten