zondag 24 februari 2013

Aardappel-appelkoekjes met gerookte zalm en komkommer-yoghurtsausje

Ik maakte deze aardappelkoekjes al even geleden. Tijd om het receptje hier te posten, want dat wil ik jullie zeker niet onthouden... Dit gerechtje is écht waar zéér geslaagd!!  Het ziet er niet alleen leuk uit, het is gewoon ook heel erg lekker! :)


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen of +/- 10 koekjes)

1/4 komkommer
10 kleine augurken
1/2 ui
1/2 doosje tuinkers
125 ml volle yoghurt
50g mayonaise
zout en peper
beetje witte kristalsuiker
1/2 ei
3 eetlepels bloem
375g aardappels
125g appels

Schil de aardappels en de appels en snijd ze allebei in blokjes. Kook ze samen ongeveer 20 minuten tot de aardappels goed zacht zijn.

Ondertussen maak je de saus...
Was eerst de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en schraap er met een lepeltje de zaadjes uit. Die mogen weg. Snijd dan de komkommer in kleine blokjes. Ook de augurken mag je fijn snijden. Ik maakte het mezelf gemakkelijk en nam hiervoor mijn groentenmolentje.
Let op: hou een beetje komkommerblokjes over voor de garnering.Pel en versnipper nu ook de 1/2 ui. Je mag deze aan de komkommer & augurk toevoegen.
Knip de tuinkers uit het doosje en voeg ook deze toe.
Let op: hou ook een beetje tuinkers over voor de garnering.

 

Meng de yoghurt met de mayonaise door het komkommer-mengsel. Breng het sausje op smaak met wat zout, peper en een snuifje suiker.


Als de aardappels en de appels ongeveer 20 minuten gekookt hebben, mag je ze afgieten.
Stamp ze samen fijn met een pureestamper.
Kluts het eitje en voeg de helft ervan toe aan de aardappels-appels. Voeg ook de bloem toe. Roer alles goed door elkaar.

 

Verhit wat boter in een pan met anti-aanbaklaag en leg hoopjes van 1 eetlepel puree in de pan. Druk ze telkens een beetje plat. Je kunt van deze hoeveelheid ongeveer 10 koekjes bakken. Passen ze niet in 1x in de pan, bak ze dan in porties. Bak elke kant in zo'n 2 à 3 minuten goudbruin.
Leg een velletje keukenpapier klaar en laat ze daarop even uitlekken.
(Ik heb van deze stap geen foto's omdat ik even onder tijdsdruk stond ;))

Snijd de gerookte zalm in reepjes.

Presenteer de koekjes samen met de gerookte zalm en de komkommer-yoghurtsaus. Garneer het geheel met de achtergehouden stukjes komkommer en de tuinkers.

Smakelijk!!!

 
 
(receptje uit het maandblad 'Koken & Genieten')

1 opmerking: