maandag 22 juli 2013

Visfilet met tomaten-geitenkaas'pesto' en trostomaatjes uit de oven

Wie het met dit tropische weer aandurft om toch de oven aan te zetten, kan dit gerechtje zeker eens uitproberen. Het sausje (geïnspireerd op pesto) is lekker fris en geserveerd met wat komkommerreepjes krijg je meteen een lekker zomerse maaltijd. Ik serveerde er ook nog gebakken aardappeltjes bij.


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

2 visfilets, van eender welke witte vis
250g trostomaatjes (met steeltjes)
2 gewone vleestomaten
50g zachte geitenkaas, à la Chavroux
10g pijnboompitten of eventueel pompoenpitten (deze laatste nam ik)
5 grote blaadjes verse basilicum
2 takjes citroentijm of citroenmelisse (dit laatste nam ik, omdat ik geen citroentijm kon vinden)
peper en grof zeezout

Serveer bijvoorbeeld met: komkommer, gebakken aardappelen

EXTRA: keukenmachine, cutter of staafmixer

Pel de vleestomaten, snijd ze in partjes en verwijder de pitten.
Het pellen doe je best als volgt: verwijder eerst de steeltjes, snijd dan de tomaten aan de onderkant kruisgewijs in. Breng wat water aan de kook en dompel ze hier even in. Neem ze er voorzichtig weer uit en houd ze even onder koud stromend water. Je kunt de pel er nu gewoon af trekken. Lukt dat nog niet zo goed, dompel ze dan weer even onder in het kokend water en probeer het nog eens.


Rooster de pijnboom-/pompoenpitjes even in een pan zonder vetstof. Gewoon af en toe even met de pan schudden en de pitjes er weer uit nemen als ze lekker beginnen te ruiken. Zorg dat ze niet verbranden!


Pureer de stukjes tomaat samen met de geitenkaas, de pijnboom-/pompoenpitten, de basilicumblaadjes en een snuifje peper.


Verwarm ondertussen de oven al voor op 180°C.

Vet een ovenschaal lichtjes in en leg de visfilets erin. Verdeel de tomatenpesto hierover. Leg op elk stukje vis een takje trostomaten en een takje citroentijm/-melisse. Bestrooi alles met wat grof zeezout.


Plaats de vis voor zo'n 20 minuten in de oven.

Terwijl de vis in de oven staat kun je indien gewenst aardappeltjes bakken (eerst in kleine blokjes snijden en een 12-tal minuten voorkoken) die je dan lekker naar keuze kruidt. En je kunt er ook reepjes komkommer bij geven. Die maak je van een ongeschilde komkommer met behulp van een dunschiller. Ik schakelde hiervoor mijn vijfjarige helpertje in, al heeft de papa het na een tijdje wel even overgenomen. ;)


Serveer de vis met de saus en de trostomaatjes. Het takje citroentijm/-melisse mag je weer verwijderen. Je kunt de vis nog wel decoreren met enkele verse blaadjes indien gewenst.

Smakelijk!


(receptje uit 'Simply You', magazine van Carrefour)

1 opmerking: