woensdag 6 augustus 2014

Broodpudding / kliekjespudding

Dit recept van brood- / kliekjespudding heb ik van vroeger thuis. Telkens als mijn mama deze broodpudding maakte, vulde het hele huis zich met een heerlijke geur en het was natuurlijk smullen geblazen als hij op tafel kwam! Vanwaar de naam kliekjespudding? Wel, eigenlijk kan je naast brood vanalles toevoegen: koekjes, chocolade, banaan, ... Alles waarvan je denkt dat het er bij past mag je erbij doen. Meestal voeg ik dan ook (eventueel wat oudbakken) koekjes toe, maar ditmaal had ik zo veel - niet meer al te vers - brood over dat ik het bij brood hield. Alhoewel, ik voegde ook nog wel een beetje chocolade toe, omdat ik het echt niet laten kon! ;)Dit heb je nodig:

500 g wit en / of bruin brood (of brood en koekjes, zolang er maar meer brood dan koekjes in zit en het in het totaal ongeveer 500 g is)
250 g witte suiker (als je veel koekjes gebruikt --> minder suiker toevoegen!!)
1 zakje vanillesuiker
150 g rozijnen (bruine of gele)
400 ml melk
2 eieren
4 appels (event. een appel vervangen door een banaan)
kaneel
event. een scheutje cognac

Doe de rozijnen in een kop of kom en voeg water toe tot ze helemaal onder staan. Zo kunnen ze wellen en zo verbranden de rozijnen aan de buitenkant van het gebak niet. Als je wil kan je ook een scheutje cognac toevoegen. Laat ze ongeveer een kwartiertje (of langer) staan.


Trek ondertussen het brood (met de korst erbij) in stukjes en leg deze in een grote schaal.

Breng de melk kort aan de kook en smelt er al roerend de twee soorten suiker in. Giet de melk dan bij het brood en laat het even rusten.

Kneed  het brood en de melk goed door elkaar, eerst met houten lepels of met vorken en daarna met je handen. Zorg ervoor dat het een mooi (kleverig) geheel wordt.

 


Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes (of gebruik een groentenmolen om ze zeer fijn te snijden).

Giet de rozijnen af door een zeef.

Voeg dan de (kort geklutste) eieren, de appelstukjes, de rozijnen en flink wat kaneel toe aan het broodmengsel. Kneed alles goed door elkaar met je handen.


Verwarm de oven voor op 180°C.
Beboter een bakvorm en schep het mengsel erin. Je kiest natuurlijk zelf welke vorm je neemt, maar zorg dat hij niet te groot is want anders heb je een te dunne laag broodpudding en dan droogt hij gemakkelijk uit in de oven.


Bak de broodpudding 45 minuten op 180°C. Check of hij gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de broodpudding klaar.
Lekkerrrrr!!!!!!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten