zondag 3 augustus 2014

Heerlijke moussaka

Je hebt er wel wat tijd en potten en pannen voor nodig om hem te maken, maar deze moussaka is zo lekker dat hij al die energie zeker waard is! Ik maakte hem zonder aubergine (mét courgette) en gebruikte geen lams- of rundsgehakt, maar varken-kalfsgehakt. Helemaal traditioneel Turks of Grieks is hij dus niet, maar de moussaka is gewoon heerlijk en dat is toch wat telt, nietwaar? :)


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

1 kg aardappelen
1 aubergine OF 1 courgette (of half om half)
1 ui
2 teentjes knoflook
500 g runder- of lamsgehakt (of varkens-kalfsgehakt)
4 takjes verse oregano of wat gedroogde oregano
500 g tomatenblokjes uit blik
1 theelepel kaneelpoeder
3 grote tomaten
2 eetlepels goede boter
2 eetlepels bloem
375 ml melk
1/2 groentenbouillonblokje
2 eieren
75 g parmesaanse kaas (stuk of gemalen)
olijfolie om in te bakken
zout en peper

Kook de aardappelen ongeschild 20 minuten.

Was en snijd de aubergine / courgette ondertussen in schijven van ongeveer 1 cm dik. Leg deze op een velletje keukenpapier en bestrooi met zout. Laat dit 15 minuten rusten. Het zout zal het overtollige vocht uit de aubergine / courgette trekken. Dat kan je er dan achteraf gewoon afdeppen.

Pel en snipper ui en knoflook en zet even opzij. Ik had hier een kleine helper die mama even bijstond met de ui en de knoflook... (en de groentenmolen, leuk!).Dep na een kwartiertje de aubergine- / courgetteschijfjes droog met wat keukenpapier. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote diepe pan en bak er de schijfjes aan beide zijden goudbruin in. Let op voor oliespatten!
Breng ze dan op smaak met wat peper en laat ze tenslotte uitlekken op keukenpapier. Zet ze opzij. Houd de pan nog even bij. Die kan je zo meteen weer gebruiken.

Giet de aardappelen na 20 minuten koken af en spoel ze onder koud stromend water. Pel ze (de schil komt nu zo los) en snijd ze in plakken. Als ze nog veel te warm zijn om vast te houden, laat je ze nog even liggen en doe je eerst de volgende stap(pen).


Verhit weer wat olie in de pan. Bak het gehakt er rul in (in stukjes hakken met een spatel of houten lepel terwijl het bakt en goed omroeren). Voeg dan de uit en de knoflook toe en bak deze kort mee. Hak of knip de oregano in stukjes en roer deze erdoor. Roer dan ook de tomatenblokjes (uit blik) erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat het een vijftal minuten op laag vuur koken. Breng het dan op smaak met zout, peper en 1 theelepel kaneelpoeder. Zet de pan opzij.Was de tomaten en snijd ze in schijfjes. Je hoeft het niet te doen, maar ik pelde mijn tomaten ook nog. Dat deed ik door het steeltje eruit te snijden, ze kruisvormig in te snijden aan de onderkant,  ze even onder te dompelen in kokend water, ze dan onder koud stromend water te houden en dan kon ik de pel er zo af trekken.


Voor de bechamelsaus smelt je eerst 2 eetlepels (goede) boter in een diep pannetje of potje (neem geen te kleine pan / pot want er moet nog vanalles bij). Als de boter gesmolten is, voeg dan meteen 2 eetlepels bloem toe. Roer deze er goed door en laat even al roerend bakken. Zo gaat de bloemsmaak eruit. Giet de melk er al roerend bij en voeg ook 200 ml water toe. Breng dit aan de kook en voeg het halve bouillonblokje eraan toe. Kook vijf minuten en roer geregeld even. Breng de saus op smaak met zout en peper en neem ze van het vuur.
Klop dan de eieren wat los in een schaaltje en roer er 4 eetlepels van de saus door. Voeg daarna al roerend het mengsel aan de rest van de saus toe. Let op: goed roeren want anders krijg je klontertjes!


Vet een grote ovenschaal in met wat boter en leg het gehakt en de aardappelen erin. Beleg dit dan dakpansgewijs met de aubergine / courgette en de schijfjes tomaat. Giet de bechamelsaus eroverheen en bestrooi het gerecht tenslotte met de (geraspte) kaas.Bak 40 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is geworden. Heerlijk!!!

(gebaseerd op een recept uit maandblad 'Koken & Genieten')Geen opmerkingen:

Een reactie posten