zondag 17 augustus 2014

Lekker frisse citroentiramisu met aardbeien

Een tiramisu zonder alcohol en met een superfrisse toets. Zeker geslaagd!


Dit heb je nodig:
(voor een vijftal porties)

2 grote citroenen
65 g + 1,5 eetlepel witte suiker
100 g rijpe abrikozen
125 g mascarpone op kamertemperatuur
250 ml Griekse yoghurt (vind je bij de gewone yoghurts in de supermarkt)
1 zakje vanillesuiker
100 ml slagroom vetgehalte 30% goed gekoeld
10 à 15 Boudoirs
10 aardbeien (of andere rode vruchten)

Was één citroen met heet water en wrijf ze droog. Rasp de schil van 1/2 van de citroen eraf (met een fijne rasp) en zet dit even opzij.

Maak dan een siroop van de citroen. Dat doe je zo: pers het sap uit 1 citroen. Je moet +/- 45 ml sap hebben. Breng dit dan met 35 g witte suiker en 40 ml water aan de kook. Kook het 5 minuten op laag vuur en laat de citroensiroop dan afkoelen.Was de abrikozen, snijd ze doormidden en verwijde de pitten. Pureer de abrikozen met de staafmixer en strijk ze dan nog met een lepeltje door een zeef zodat je enkel abrikozenpuree overhoudt.


Pers het sap uit de tweede citroen. Roer dan de mascarpone, de Griekse yoghurt, 30 g witte suiker, de vanillesuiker, het citroensap en de citroenschil door elkaar.

Klop de slagroom stijf (lukt het best in een koude schaal met koude kloppers) en spatel hem voorzichtig door het mascarponemengsel.


Verdeel per portie één (of een beetje meer) Boudoir in stukjes over de bodem van het schaaltje. Bedruppel deze met 1/2 van de citroensiroop en verdeel er dan 1/2 citroenmascarpone overheen. Leg er dan nog 1/2 abrikozenpuree bovenop. Herhaal dan deze lagen en eindig dus met abrikozenpuree. Zet de tiramisu minstens 2 uur in de koelkast.Snijd de aardbeien (of andere vruchten) in stukken, meng ze met 1,5 eetlepel suiker en laat even rusten zodat de suiker wat smelt. Verdeel ze voor het opdienen over de porties tiramisu. Mmm!(gebaseerd op een recept uit Koken en Genieten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten