zondag 1 maart 2015

Gehaktballen met roomkaassaus en peterselie-appelsalsa & gegratineerde aardappelen

Altijd fijn als een gerechtje dat je op tafel tovert wordt onthaald op veel 'oohs en aahs' en er een unanieme 'mmm' klinkt uit ieders mond. ;) Dit gerechtje was er zo een. Ja, het viel hier duidelijk volledig in de smaak!


Dit heb je nodig:
(voor 5 personen)

1 kg aardappelen
1 sneetje brood
1 ui
650g gemengd gehakt
1 ei
2 theelepels mosterd
4 eetlepels goede ongezouten boter
100 g roomkaas (plattekaas)
75 g room 35% vet
1 eetlepel melk
1 bosje verse peterselie
1 eetlepel (appel)azijn
5 eetlepels olijfolie
1/2 groene appel
zout en peper

Verwarm de oven alvast voor op 225°C.

Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukken en kook ze in gezouten water in zo'n 20 minuten gaar.

Week ondertussen het sneetje brood even in een schaaltje met water en knijp het water er dan weer uit. Pel en snipper de ui.
Voeg het gehakt, het brood, de ui, het ei, de mosterd en wat peper en zout bij elkaar in een schaal. Kneed alles goed door elkaar, eerst met een vork en dan met je handen.
Maak van het gehakt grote gehaktballen en leg deze op één helft van een met bakpapier beklede bakplaat.

Als de aardappelen gaar zijn, giet ze dan af en voeg meteen 3 eetlepels boter toe. Roer deze erdoor tot de boter gesmolten is. De aardappelen vallen dan een beetje uit elkaar, maar dat is niet erg! Leg de aardappelen op de andere helft van het bakpapier en verdeel er nog 1 eetlepel boter in stukjes over. Bak dit alles zo'n 35 minuten in de op 225°C voorverwarmde oven.


Roer ondertussen de roomkaas, de room, de melk en wat peper en zout door elkaar. Zet dit mengsel even opzij. Als de gehaktballen 25 minuten in de oven staan, giet je dit mengsel er overheen.

Maak nu de peterselie-appelsalsa. Pureer daarvoor de peterselie met de azijn en de olie. Ik deed dit in de blender, maar je kan ook een staafmixer gebruiken.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in hele kleine stukjes. Voeg deze toe aan het peterseliemengsel. Breng de salsa op smaak met wat peper en zout.



VERGEET NIET DE ROOMKAAS OVER DE GEHAKTBALLEN TE GIETEN! ;) Dat doe dus als de laatste 10 minuten oventijd ingaan.

Dien de gehaktballen op met de peterselie-appelsalsa erover gegoten.
Smakelijk!!

 
(recept uit het maandblad 'Koken & Genieten')

Geen opmerkingen:

Een reactie posten