Ovengebakken hamburger met olijventapenade, gebakken krieltjes en tzatziki

Mmm, mmm en mmm... Alles aan deze maaltijd is echt meer dan geslaagd. Weet je nog niet goed wat maken vanavond of morgen? Dit zou wel eens het gerechtje kunnen zijn dat je zoekt!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

750 g krielaardappels
3 teentjes knoflook
4 takjes verse rozemarijn
3 takjes verse tijm (of wat gedroogde tijm)
3 takjes verse oregano
200 g groene pitloze olijven
6 eetlepels olijfolie
zout en peper
750 g gemengd gehakt
2 eetlepels paneermeel
1 ei
2 eetlepels tomatenpuree
1 komkommer
300 ml Griekse yoghurt

extra: keukenmachine of blender

Was de krieltjes en kook ze zo'n 20 minuten.

Pel 2 teentjes knoflook en leg deze (heel) in de keukenmachine / blender. Ris de rozemarijn, de tijm en de oregano van de takjes, houd 2 eetlepels rozemarijn opzij en leg de rest in de keukenmachine / blender. Voeg er ook nog 3 eetlepels olie en alle olijven aan toe. Maal alles fijn en kruid met wat peper.


Verwarm de oven alvast voor op 180°C.

Kneed met een vork of met je handen het gehakt, het paneermeel, het ei, de tomatenpuree en wat zout en peper goed door elkaar. Vorm van dit mengsel 4 ovale burgers. Bak deze aan beide zijden even aan in een pan met wat olijfolie. Ze moeten zeker niet doorbakken zijn.

Leg de burgers dan op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel er de olijventapenade over. Druk dit een beetje aan. Bak de hamburgers dan zo'n 20 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.



Als de krielaardappels 20 minuten gekookt hebben, giet ze dan af en laat ze een beetje afkoelen.

Maak ondertussen de tzatziki: was de komkommer en rasp hem met een grove rasp. Knijp de komkommersliertjes dan goed uit. Dat kan je doen door ze in een zeef te leggen en te duwen met een lepel tot zoveel mogelijk vocht verdwenen is.
Roer dan de komkommer, 1 teentje (geperst) knoflook, peper en zout door de Griekse yoghurt.


Druk de krieltjes met de hand of met een vork plat. Verhit wat olie in een pan en bak ze daar aan beide zeiden in. Breng ze tenslotte op smaak met wat zout en de rozemarijn die je opzij gehouden hebt.


Schik alles samen op een bord. Klaar!


(gebaseerd op een recept uit 'Koken & Genieten')

Reacties

Populaire posts