zondag 24 januari 2016

Salade met broccoli, peer, rozijnen, noten en gebakken ricotta

Gebakken ricotta? Ja hoor, gebakken ricotta. Ik kwam dit receptje tegen en het intrigeerde me meteen. En ja, deze salade is écht lekker, inclusief de ricotta. Heerlijk!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

200 g gemengde sla (soorten naar keuze)
1 broccoli
1 bosje waterkers
2 rijpe peren
1 citroen
1 rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
4 eetlepels gemengde noten, eventueel geroosterd en in stukjes gehakt
4 eetlepels rozijnen en/of gedroogde veenbessen

voor de ricotta:
500 g ricotta
1 teentje knoflook
2 eetlepels verse peterselie
1 ei
2 eetlepels geraspte pecorino of parmezaan
2 eetlepels bloem
flinke snuif cayennepeper
peper en zout

voor de dressing:
5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels citroensap
1 eetlepel vloeibare honing
1 theelepel mosterd
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng alle ingrediënten voor de ricotta. Vet vier kleine ovenschaaltjes in met boter (of olie) en verdeel het mengsel over de schaaltjes. Tip: met een ijsschep lukt dit heel vlot!
Plaats 15 à 20 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven.


Kook de broccoli in een vijftal minuten beetgaar en spoel hem dan onder koud water zodat hij afkoelt. Laat hem goed uitlekken.

Snijd de peren in parten (met de schil eraan) en verwijder de klokhuizen. Snijd de citroen doormidden, knijp wat sap uit over de peren en schep voorzichtig door elkaar.


Meng de ingrediënten voor de dressing.

Schep de sla, de broccoli, de peren en de dressing door elkaar in een grote kom. Verdeel de salade over de borden. Leg de gebakken ricotta erop en werk af met de waterkers, de rode ui, de noten en de rozijnen/veenbessen.
Bij mij was de ricotta net niet lang genoeg gebakken, waardoor hij nog niet zo stevig was en nog iets te wit van kleur was. Als hij lichtbruin is bovenaan en iets steviger dan is hij perfect. Maar geen nood, zo was hij ook erg lekker hoor!


(receptje uit Libelle Lekker)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen