Hummus-labneh met tomaatjes uit de oven en pijnboompitten (veggie)

Wat is labneh? Wel, eigenlijk is het 'gewoon' (volle) yoghurt die - met een beetje zout meestal - een nacht heeft uitgelekt in de koelkast. Zo wordt de yoghurt lekker dik en is hij prima geschikt als dipsaus of mezze of zoals hier bij een gerechtje. In dit recept wordt de labneh gemengd met hummus. Heerlijk! De smaak bracht ons alvast helemaal terug naar het Libanees-Syrische restaurant waar we wel eens gaan eten (en waar we dringend nog eens naartoe moeten!) Zéker proberen, dit receptje!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

450 g Griekse yoghurt
150 g hummus
1 teentje knoflook
peper en zout
700 g tomaten (kerstomaten of een mix van grote met kleine tomaten, liefst meerdere kleuren)
4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
4 eetlepels rodewijnazijn
2 theelepels lichtbruine suiker ('kindjessuiker')
een flinke snuif paprikapoeder
een snuif kaneelpoeder
100 g pijnboompitten
enkele takjes verse munt
enkele takjes verse peterselie
enkele takjes verse dille (ik nam dille uit de diepvries)

voor erbij: naanbrood of pitabrood (geroosterd)

Pel en pers de knoflook.
Meng de yoghurt met de hummus en de knoflook en breng op smaak met peper en zout.

Zet een zeef / vergiet in een kom en bekleed deze met een theedoek / keukenhanddoek (schoon en gewassen zonder wasverzachter!). Schep de yoghurt erin, dek af met de rest van het doek en plaats voor een nacht in de koelkast zodat de labneh kan uitlekken.



DE VOLGENDE DAG:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de tomaten in stukken (kerstomaten in twee en grotere tomaten in meer stukken) en leg ze in een ovenschaal. Meng ze met de olijfolie, de azijn, de suiker, het paprikapoeder en het kaneelpoeder. Breng op smaak met wat peper en zout.

Bak de tomaten 15 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.

Rooster ondertussen de pijnboompitten even in een pan (zonder vetstof) tot ze goudbruin kleuren.

Verdeel de hummus-labneh (koud) in cirkels over de borden en leg de tomaten in het midden. Werk af met de pijnboompitten en de verse kruiden.

 

Serveer het gerechtje met het naan- of pitabrood.
Heerlijk smullen!


(recept uit het magazine Foodies)

Reacties

Populaire posts