Heerlijke champignoncrèmesoep

Er zijn een aantal soepen die bij ons al jarenlang geregeld op tafel verschijnen, waaronder deze slasoep en deze paprika-tomatensoep (blogposts van 2011 en 2012!). Wel, de champignonsoep van deze post wordt daar gegarandeerd aan toegevoegd. Mmm, zooooo heerlijk!!!


Dit heb je nodig:
(voor 4 personen)

55 g goede (room)boter
40 g bloem
2 bouillonblokjes (bijvoorbeeld groentenbouillon + vleesbouillon)
1 ui
400 g kastanjechampignons (in plakjes)
1 citroen
100 ml room (vetgehalte +/- 30%)
enkele handjesvol verse peterselie, fijngehakt
peper en zout


Roer de bouillonblokjes door 1 liter heet water zodat ze oplossen. Zijn ze niet 100% opgelost, dan is dat niet erg. Dat gebeurt wel eens ze in de soep zitten.

Smelt 40 g boter in een soeppot en roer met een garde / klopper de bloem erdoor. Laat al roerend 1 à 2 minuten bakken en voeg dan al roerend in een fijn straaltje de bouillon erbij.

Laat 15 minuten op een heel laag vuur met het deksel op de pot pruttelen. Roer geregeld even om.

Snijd de champignons in plakjes (ik kocht ze meteen in plakjes) en snipper de ui fijn.

Laat de resterende 15 g boter smelten in een pan en fruit daarin de ui. Voeg de champignons, een snuifje zout en 1 eetlepel citroensap toe. Zet het vuur hoog en schep de champigons om tot ze hun vocht beginnen los te laten. Zet dan het vuur lager en laat nog 10 minuten zachtjes stoven.


Roer het champignonmengsel, de room en de peterselie door de soep. Kruid met peper en eventueel nog wat zout en/of citroensap. Smullen maar!

(recept uit Koken & Genieten)

Reacties

Populaire posts