donderdag 12 januari 2012

Pittige paprika-(kers)tomatensoep

Normaal maak ik deze heerlijke soep met gewone tomaten, maar ditmaal had ik een grote overschot aan kerstomaatjes die ik in de soep verwerkte.  Lekker hoor!  En hoe pittig je de soep juist maakt bepaal je zelf. Cayennepeper (veel of weinig) maakt ze in ieder geval áf! :)


Dit heb je nodig:
(voor 4 porties)

3 rode paprika's
2 tomaten (of een bakje kerstomaten)
2 middelgrote wortels
1 middelgrote ui
1 teentje knoflook
1,5 kippenbouillonblokje
1 laurierblad
snuifje cayennepeper
peper en zout

Eerst snijd je de paprika's, tomaten, wortelen, knoflook en ui in stukjes.  De stukken moeten niet heel klein zijn want de soep wordt uiteindelijk gemixt.

Grote tomaten dien je te ontpitten (in 4 partjes snijden en de pitten eruit scheppen) maar ontvellen hoeft niet.  Wil je ze toch ontvellen dan doe je dat als volgt: het steeltje eruit snijden, de tomaat aan de boven- en onderzijde kruisgewijs insnijden, even in kokend water leggen en dan meteen onder stromend koud water houden.  Dan komt het velletje meteen los!

Aangezien ik kerstomaatjes gebruikte, ben ik er niet aan begonnen ze te pellen, noch ze te ontpitten... net iets te veel werk! ;)


Bak dan de ui al roerend (= fruiten) gedurende een minuut in hete (olijf)olie in een soeppot.  Voeg de knoflook toe en laat die een halve minuut mee bakken.


Doe er vervolgens de paprikablokjes, de tomaatjes en de wortelblokjes bij.  Laat ze een minuutje mee bakken.


Voeg dan 750 ml water en het anderhalf bouillonblokje toe.  Roer tot het bouillonblokje is opgelost.  Leg ook het laurierblad erin.
Laat de soep zo'n 30 minuten koken op een zacht vuur met het deksel op de pot.


Verwijder het laurierblad (!) en mix de soep glad met behulp van de staafmixer.


Breng ze tenslotte goed op smaak met zout, peper en (een beetje) cayennepeper.
Mmmm!(receptje uit Flair)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten