maandag 2 januari 2012

Pastinaak-rozemarijnpannenkoekjes

Ze zijn heel lekker en origineel als aperitiefhapje met een schepje gebakken champignons erop of je kan ze serveren bij b.v. een wildgerechtje, ... Mogelijkheden en redenen genoeg om deze pannenkoekjes eens te maken!  En volg je mijn uitleg hieronder nauwgezet dan kan er niets meer mislopen...


Dit heb je nodig:
(voor +/- 5 pannenkoekjes)

200g pastinaak (1 grote of 2 kleine pastinaken, afhankelijk van het formaat)
1 klein teentje knoflook
1 takje rozemarijn
1/2 eetlepel vloeibare honing
1 eetlepel plantaardige olie (ik nam arachideolie)
1 ei
50 ml melk
1/4 koffielepel bakpoeder
1 eetlepel bloem
peper en (zee)zout

Eerst schil je de pastinaak en snijd je de achterkant eraf.
De helft van de pastinaak snijd je in blokjes (hoeven niet al te klein te zijn) en de andere helft rasp je.


Pel het teentje knoflook (versnipperen hoeft niet).
Zet een kookpotje met gezouten water op het vuur, breng het water aan de kook en voeg de pastinaakblokjes en de knoflook toe.  Laat dit 20 minuten koken.


Giet dan alles af en prak het helemaal fijn met behulp van een vork.


Roer er dan de olie en de honing door en laat het mengsel afkoelen tot ongeveer op kamertemperatuur.


Voeg het eitje toe (niet als het mengsel nog warm is want dan krijg je een omelet... ;)) en roer het er goed door.


Zeef de bloem en het bakpoeder erbij en meng ze erdoor.  Roer ook de melk erdoor.

Rits de rozemarijnblaadjes van het takje en versnipper ze heel fijn.  Dat gaat goed met een schaar, maar natuurlijk nog sneller met een kruidenschaar...
Meng de rozemarijnsnippers, de geraspte pastinaak, wat peper en wat (zee)zout door het mengsel.  Nu is je beslag klaar!

Het bakken is door de structuur van het beslag niet zo evident...  Ik heb even geknoeid (en gevloekt) maar heb uiteindelijk wel dé manier gevonden om mooie pannenkoekjes te maken.  Die deel ik dus graag met jullie...

Eerst laat je flink wat (arachide)olie heet worden in de pan.
Dan schep je hierop een schepje van het beslag en druk je dit hoopje meteen wat platter zodat je een mooie (niet al te dunne) pannenkoek bekomt.  Het scheppen van het beslag lukt perfect met een ijsschep.


Dan schud je meteen wat met de pan zodat je pannenkoekje begint te schuiven.  Laat het nog even verder bakken.  Het gewoon omkeren met behulp van b.v. een spatel blijkt onmogelijk want het valt zo uit elkaar...
Ik liet het daarom helemaal naar de rand schuiven (op de olie) op een klein bordje en hield daarna het bordje ondersteboven net boven de pan zodat het pannenkoekje met de ongebakken zijde op de bodem van de pan viel.  Ook dan is het belangrijk dat je het goed laat schuiven op de olie zodat je ook bij het uit de pan halen de 'truc met het bordje' kan herhalen.  Als je het pannenkoekje van het bordje wil halen, dien je dus ook heel voorzichtig te werk te gaan.  Het lijkt misschien erg omslachtig zo, maar echt waar... Het werkt! :)


Je kan de pannenkoekjes warm houden en meteen serveren, maar je kan ze ook laten afkoelen en even in de koelkast bewaren.  Ze kunnen weer worden opgewarmd in de microgolfoven!

Serveer ze b.v. met een schepje gebakken champignons.  Smakelijk!!


1 opmerking:

  1. Leuk dat je aandacht geeft aan de pastinaak. De tip met het bordje werkt goed. Bedankt voor het leuke recept!

    BeantwoordenVerwijderen