donderdag 26 januari 2012

Pralines van witte chocolade met botercrèmevulling verrijkt met kruim van Bastogne-koekjes


Tal van mogelijkheden met meringue botercrème.  In mijn vorige blogpost kon je lezen dat ik hem verrijkte met vanille-essence.  Ditmaal werd het een verkruimeld Bastogne-koekje.  Heel fijn van smaak en ook leuk om te eten omdat je de kleine krokante stukjes koek nog voelt in de mond.


Dit heb je nodig voor de vulling(voor +/- 12-15 pralines, afhankelijk van de vorm)

1/2 eiwit (= ongeveer 20g)
dubbel zoveel fijne witte suiker (= ongeveer 40g)
driedubbel zoveel roomboter (= ongeveer 80g) - op kamertemperatuur!
1 Bastogne-koekje naar keuze - Ik nam de klassieke met speculaas, maar die met amandel lijken me ook héél geschikt!

Voor het witte chocolade-omhulsel gebruikte ik +/- 150 à 200g chocolade

Hoe je het omhulsel van de pralines maakt en wat je er juist voor nodig hebt, kan je uitgebreid HIER lezen

Hoe je de vulling maakt, kom je hieronder te weten.
Hiervoor kopieer ik weer mijn tekst over het maken van meringue botercrème uit een eerdere blogpost, uiteraard aangevuld met de aanwijzingen die bij deze specifieke vulling horen.  Op de foto's zie je trouwens een dubbele hoeveelheid botercrème dan wat hierboven vernoemd werd. Ik maakte er dan ook twee verschillende vullingen van.

STAP 1
Eerst klop je het eiwit met een garde wat los in een hittebestendige kom, bij voorkeur roestvrij staal, maar glas kan ook.  Deze kom plaats je dan op een kookpot met een bodempje kokend water. (au bain marie dus)
Blijf goed kloppen zodat je de lucht erin houdt en laat het eiwit verwarmen.  Voeg geleidelijk aan de witte suiker toe.  Voeg hem zeker niet in één keer toe want dan blijft het eiwit niet zo luchtig.

Blijf drie à vier minuten stevig kloppen tot de suiker helemaal gesmolten is.  Je kan dit testen door tussen twee vingers een beetje van het eiwitmengsel te nemen.  Als je geen korreltjes meer voelt is het oké.


STAP 2
Heb je een keukenrobot dan kan je die bij deze stap zeer goed gebruiken.  Heb je er geen, dan kan je ook zeker verder met een gewone mixer, geen probleem. 
Als de suiker in stap 1 helemaal gesmolten is, doe dan het mengsel dan met behulp van een spatel in de kom van de keukenrobot (of in een andere - koudere - schaal als je met de mixer werkt) en klop op medium snelheid zo'n drie à vier minuten tot het mengsel is afgekoeld.  De buitenkant van je kom voelt dan ook niet meer warm aan.  't Is heel belangrijk dat het mengsel is afgekoeld want anders zal de boter die je er zo meteen bijdoet smelten.


STAP 3
Verwissel dan het hulpstuk van de keukenrobot en voeg de stukjes boter geleidelijk aan toe terwijl je op medium snelheid het beslag klopt.  Klop net zolang tot je een mooi glad en romig geheel krijgt.  Ik moest tussendoor wel even wat eiwit-suikermengsel van de bodem schrapen en met de spatel door het beslag scheppen voor ik een mooi geheel kreeg.


STAP 4
Verkruimel het Bastogne-koekje.  Dat kan je bijvoorbeeld doen door het in een diepvrieszakje te stoppen en er met de deegroller over te gaan.

Voeg dan het verkruimelde koekje aan de botercrème toe en meng het er goed door.

KLAAR!
Nu dien je de vulling natuurlijk nog in de pralines te stoppen.  Ik deed dit met een lepeltje en drukte daarna (ook met een lepel) de randen nog wat aan zodat er nog een laagje chocolade als dekseltje bovenop kon.  Met een spuitzak lukt het misschien wel beter.  Aan jou de keuze!  Blijf in ieder geval ver genoeg van het randje af.

Laat nu de botercrème nog even opstijven in de koelkast (een 20-tal minuten zou voldoende moeten zijn) en werk de pralines af volgens de uitleg HIER

En indien gewenst kan je ze natuurlijk ook nog decoreren!

SMAKELIJK!

1 opmerking:

 1. Hallo Eva!

  Onlangs kocht ik in Action enkele praline vormpjes. Eenmaal thuis ging ik aan het Googlen en zo kwam ik op jouw blog terecht. Je pralines zien er OVERHEERLIJK uit!

  Ik heb echter nog een prangende vraag: hoe lang blijven deze pralines houdbaar? En geldt deze houdbaarheid voor al jouw pralines? Ik zou ze eens willen maken voor Valentijn, maar ik zou ze toch een dag of 4 op voorhand willen maken.

  Groetjes en doe zo verder!
  Caroline
  http://sweetcarolinesweet.blogspot.be/

  BeantwoordenVerwijderen