maandag 30 januari 2012

Chocolademoelleux met pure chocolade: onweerstaanbaar!

Een onweerstaanbare drang naar chocolade? Check! Je wil niet te lang in de keuken staan? Check! Ook nog eitjes, bloem, boter en poedersuiker in huis? Check! Klaar om deze onweerstaanbaar smeuïge moelleux te maken? Kom, we beginnen eraan...


Dit heb je nodig:
(voor 3 porties)

50g pure chocolade (hoe hoger het cacaopercentage, hoe beter)
1 heel ei, 1 eidooier
25g bloem
50g poedersuiker
50g boter (ongezouten of halfgezouten (met zoutkristallen))

EXTRA: 3 kleine ovenbestendige schaaltjes

Verwarm al meteen de oven voor op 210°C. De bereiding van de moelleux duurt niet zo lang.

Breek de chocolade in stukken en snijd de boter in blokjes. Smelt ze samen au bain-marie. Dit doe je door een bodempje water aan de kook te brengen en daarop een hittebestendige kom (roestvrij staal of glas) te plaatsen waarin je de ingrediënten legt.  Af en toe roer je best even.

Ik had enkel ongezouten boter in huis, maar ik vind wat zout in deze bereiding wel leuk en voegde daarom een snuifje grof zeezout toe. Je kan natuurlijk (indien gewenst) ook een beetje gewoon tafelzout toevoegen.


Terwijl het chocolade-botermengsel smelt, klop je het eitje + de dooier wat op. Zeef er de bloem bij en klop dit stevig op. Ik gebruikte hiervoor mijn keukenmachine, maar dat is eigenlijk niet nodig. Je kan het gemakkelijk gewoon met een garde doen.
Zeef vervolgens ook nog de poedersuiker erbij en schep hem door het mengsel.


Schep tenslotte het (wat afgekoelde) chocolade-botermengsel erdoor tot je een egaal beslag hebt.


Verdeel het mengsel over de (met wat boter ingevette) ovenschaaltjes en plaats deze zo'n 8 minuten in de op 210°C voorverwarmde oven.  Bij mijn oven zijn dit 9 minuten, bij de jouwe kan het nog iets korter of langer zijn... Hiervoor moet je je oven wat kennen.  De bedoeling is in ieder geval dat de bovenkant doorbakken is (en er ongeveer uitziet zoals een cakeje) en dat het gebakje binnenin nog vloeibaar is.


Meteen opdienen en... genieten maar!(receptje uit het boek 'Verleidelijke moelleux' van Isabel Brancq-Lepage, uitgeverij Deltas)

1 opmerking: