dinsdag 10 januari 2012

Tiramisu volgens klassiek recept

Tiramisu is het favoriete nagerecht van heel wat mensen.  Het behoort ongetwijfeld ook tot mijn lievelingsdesserten en bovendien is de bereiding dan ook nog eens erg simpel.  Normaal maak ik hem steeds volgens het recept dat ook mijn mama volgt.  Ditmaal heb ik een nog traditioneler recept genomen.  Heerlijk! Al kon ik het niet laten er toch een kleinigheidje van mama's recept aan toe te voegen: hagelslag er bovenop i.p.v. cacao... Mmm! :)


Wil je de tiramisu mooi aan gasten presenteren dan bereid je hem best meteen in aparte schaaltjes.  Ik maakte hem nu gewoon voor ons gezinnetje en deed hem in een grote schaal.

Dit heb je nodig:
(zogezegd voor 3 personen, maar maak er maar minstens 6 van... ;))

160g boudoirs
1 tas(je) sterke koffie
265g mascarpone (bij voorkeur die van Galbani), best op kamertemperatuur
80g witte suiker
3 eieren
25 ml amaretto (likeur)
ter afwerking: hagelslag of cacao

Eerst schik je 1/2 van de boudoirs in een schaal (of in schaaltjes apart).  Daarover giet je wat van de koffie.  Ik doe dat met een lepel en doe er net zoveel koffie bij zodat deze nog wordt opgeslorpt door de koekjes en niet naast de boudoirs blijft liggen.  De klassieke manier is eigenlijk om de koekjes onder te dompelen in de koffie, maar ik vind dat ze daar té slap van worden en doe het dus liever op deze manier.


Splits de eieren en doe daarbij de dooiers en de eiwitten in twee aparte schalen.

Klop dan de dooiers samen met de witte suiker met behulp van de mixer tot een dikke lichtgele massa.  Je dient daarvoor toch wel enkele minuutjes te kloppen.


Roer dan de mascarpone los (lukt best als hij op kamertemperatuur is) en voeg hem samen met de amaretto aan het suiker-eimengsel toe.  Meng alles goed door elkaar met een spatel of eventueel ook met de mixer.


Klop dan de eiwitten stijf (in een vetvrije kom!) en spatel ze voorzichtig door het mascarponemengsel.  Voorzichtig omdat je de net erin geklopte lucht niet weer meteen uit de eiwitten mag slaan.  Enkel zo krijg je een aangenaam luchtig beslag.


Strijk dan 1/2 van het beslag uit over de boidoirs.
Leg vervolgens nog een laag boudoirs erbovenop, giet hierover ook koffie uit en bedek de koekjes met een laag mascarponemengsel.

Nu heb je dus in je schaal:
- boudoirs
- koffie
- mascarponemengsel
- boudoirs
- koffie
- mascarponemengsel


Zet de tiramisu minstens twee uur in de koelkast.  Zo krijg je een lekker smeuïg geheel.
Je kan hem ook gerust een hele dag in de koelkast laten staan alvorens je hem serveert.

Strooi er voor het serveren nog goed wat hagelslag of cacao overheen en... geniet! :)

1 opmerking:

  1. This really looks delicious. I am new to your blog, so I took some time to browse through your earlier entries. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    BeantwoordenVerwijderen