vrijdag 27 januari 2012

Preirolletjes met ham en kaas uit de oven (en met een romige mascarpone-bechamelsaus)

Begin deze maand ontdekte ik dit (eigenlijk heel simpele en vrij klassieke) recept en sindsdien stond het ook al een tweede keer op ons menu. Een succesgerechtje dus! Nog klassieker is natuurlijk de versie met witloof, maar daar ben ik eerlijkgezegd niet dol op. Manlief daarentegen vindt witloof heerlijk, dus op deze manier kunnen we heel gemakkelijk voor hem het gerecht met witloof klaarmaken en voor mezelf maak ik dan preirolletjes.  Ideaal!


Dit heb je nodig:
(voor 2 personen)

2 grote (dikke) preistengels
4 sneetjes (gewone gekookte) ham
25g goede boter
25g bloem
300 ml melk (gekoeld!)
125g mascarpone
25g geraspte kaas naar keuze
gedroogde of verse tijm
enkele sprietjes bieslook (liefst verse)
1 teentje knoflook
nootmuskaat
peper en zout

EXTRA: kleine ovenschaal + oven met grillfunctie

Eerst was je de prei en dan snijd je elke stengel in de helft.  De groene bladeren en het witte 'baardje' moeten er natuurlijk eerst af.


Kook dan de prei beetgaar (15 minuten in een bodempje kokend water).  Laat wat tijm en bieslook en een teentje look (enkel geschild, niet versneden) meekoken.  Voeg ook goed wat peper en zout toe.

Maak je dit gerecht met witloof, reken dan ongeveer 20 minuten kooktijd.


Terwijl de prei kookt, kan je de saus maken: een klassieke bechamelsaus (= 'witte saus'), verrijkt met mascarpone.
In mijn receptje spreekt men over een verhouding van 25g boter, 25g bloem en 125 ml melk.  Zonder er verder bij na te denken deed ik het dus ook zo, maar ik kreeg een dikke pap die helemaal niet op saus leek... Uiteindelijk heb ik dan maar melk toegevoegd tot de saus een normalere dikte kreeg.  Met 300 ml melk krijg je dus wél een goede bechamelsaus!  Zo zijn de verhoudingen ook in het eerder geposte receptje van de 'ovenschotel met gehakt, broccoli en aardappelschijfjes'.

Eerst smelt je de boter, maar let op: laat ze niet bruinen!  Je kan ook de boter deels laten smelten op het vuur en ze al roerend verder laten smelten van het vuur.  Is de boter gesmolten, voeg dan in een keer al de bloem toe en roer tot je een dik papje hebt.


Voeg dan in een fijn straaltje de gekoelde (!) melk toe en blijf roeren tot je een mooie egale saus hebt.  Eerst heb je wat brokjes, maar uiteindelijk komt het echt goed.  Laat de saus nog even doorkoken om ze een beetje te laten indikken.
De melk moet echt gekoeld zijn trouwens.  Is dat niet het geval, dan krijg je gegarandeerd klontertjes.

Neem dan de saus van het vuur en roer er de mascarpone door. 
Ik beken dat ik ondanks de koude melk toch nog enkele klontertjes in mijn saus had en ze toch maar even gezeefd heb.
Breng ze dan nog op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Verwarm ondertussen de grill van je oven al voor (middelste of hoogste stand).


Zijn de preistengels gekookt, neem ze dan uit het water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
Wikkel ze dan in de plakken ham en leg ze in een kleine ovenschaal.


Overgiet de rolletjes met de (nog wat warme) saus en stooi er de geraspte kaas overheen.


Plaats de schotel enkele minuutjes onder de voorverwarmde grill tot de kaas gesmolten is en wat gaat kleuren. (duurt niet al te lang, dus goed in het oog houden!)

Smullen maar!


(receptje uit 'Kook', het magazine van Spar)

2 opmerkingen:

  1. ga ook eens proberen deze avond, hopelijk wordt het een succes! duimen maar, groetjes uit Brugge.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super idee. Net gemaakt met gerookte zalm ipv hesp (ben geen hespfan) en wat andere kruiden. Kei lekker! :-)

    BeantwoordenVerwijderen