zaterdag 12 november 2011

Ovenschotel met gehakt, broccoli, aardappelschijfjes en bechamelsaus

Fantastisch toch, een heerlijk geurende ovenschotel waarvan je twee dagen na elkaar lekker kan smullen... Wie houdt daar nu niet van?! ;)  En dat deze ovenschotel heerlijk is, is zeker een feit.  't Is geen geheim dat gehakt, broccoli en aardappelen goed samengaan natuurlijk, maar het wordt pas echt een super geheel door de gratinkaas én door de zelfgemaakte bechamelsaus!  Klassiek, maar o zo lekker!


Dit heb je nodig:
(voor 4 tot 6 personen)

1 broccoli
800g gemengd gehakt
800g aardappelen
1 zakje gratinkaas (of gemalen kaas naar keuze)
snuifje zout

voor de bechamelsaus:
50g goede boter
50g bloem
6 dl (koude!) melk
nootmuskaat
peper en zout

EXTRA: grote ovenschotel

Schil eerst de aardappelen, snijd ze in schijfjes, was ze en kook ze in zo'n 10-12 minuten in gezouten water beetgaar.
Volgens mijn receptje moet je ze eerst koken en dan pas in schijfjes snijden, maar dit leek me praktischer.

Giet ze daarna af en zet ze even opzij.


Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en kook deze zo'n 5 minuten in gezouten water.  Giet ze af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.


Laat een klontje boter goed heet worden in een pan en bak het gehakt hierin.  Trek het in stukjes met een spatel en bak het wat bruin.  Het mag nog een klein beetje roze zijn, maar niet te erg.


Leg het gehakt in de ovenschotel, leg daarover een laag aardappelschijfjes en leg bovenaan de broccoliroosjes.

Verwarm ondertussen de oven al voor op 180°C.


Dan nu nog de bechamelsaus... (= "witte saus")

Eerst maak je een blanke roux.  Dat is een mengsel van boter en bloem dat wordt gebakken.  Daartoe dien je eerst de boter in een pannetje te smelten, maar zorg dat ze NIET verkleurt.  Best laat je de boter gedeeltelijk smelten, neem je het pannetje van het vuur en roer je verder tot de boter helemaal gesmolten is. 
Dan voeg je in één keer de bloem toe en roer je deze er goed door.  Dit kan ook van het vuur. 
Als je een dik "papje" hebt, zet je het pannetje weer op het vuur en bak je het al roerend kort nog even op matig vuur.  Dat doe je om de overdreven bloemsmaak eruit te krijgen.  Laat het mengsel zeker niet verkleuren.

Giet dan de koude melk er straalsgewijs bij en blijf goed roeren met een garde.  Ook al lijkt het eerst niet zo, je zal toch zien dat het na een tijdje een mooi geheel begint te vormen.  Belangrijk is wel dat de melk KOUD is (en de roux warm), anders komen er klontertjes. 


Laat het geheel nog eventjes zachtjes doorkoken tot de saus wat is ingedikt.  Laat ze echter niet te lang indikken.  Je kan altijd nog een beetje melk toevoegen als dat toch zou gebeurd zijn. Breng tenslotte flink op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Mmm


Giet de bechamelsaus in de ovenschotel en strooi ook nog de kaas erover uit.


Zet nu de schotel nog 15 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.
Maak je de schotel op voorhand klaar en schuif je ze pas later in de oven, bewaar ze dan in de koelkast en zet ze daarna zo'n 45 minuten in de oven.

Plaats ze na de 15 (of 45) minuten ook nog even (1 à 2 minuutjes) onder de hete grill.


Lekker!!


(receptje uit "Kook", magazine van Spar)

6 opmerkingen:

  1. Zulke ovenshotels maakn ik ook vaak:)Iedereen eet het hier graag:)
    p.s Geklikt op je Ad Sense..ik heb ze ook op mijn blog:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb 't zelfde gedaan met jouw AdSense... ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leer eens goe koken, zou nooit komen eten hoor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Suggesties zijn steeds welkom hoor. ;)

      Verwijderen
    2. "Leer eens goe koken, zou nooit komen eten hoor"

      Misschien eerst leren schrijven voor je commentaar geeft? :-D

      Verwijderen
  4. super ga er zo aan beginnen se :)

    BeantwoordenVerwijderen