zondag 27 november 2011

Amaretti koekjes met zoete amandelen

Kleine Italiaanse koekjes, lichtjes knapperig aan de buitenkant, zacht vanbinnen en bovenal met een heerlijk intense amandelsmaak!  Normaal worden ze gemaakt met een mengeling van (gewone) zoete amandelen en bittere amandelen, vandaar ook de Nederlandse benaming "bitterkoekjes".  Bittere amandelen zijn echter niet zo gemakkelijk te vinden bij ons en de koekjes zijn ook superlekker met uitsluitend zoete amandelen!


Dit heb je nodig:
(voor 40 koekjes)

125g amandelen, liefst gepelde maar met pelletje mag eventueel ook (is alleen wat meer werk omdat je ze eerst moet pellen) OF amandelpoeder  --> indien gewenst 100g zoete amandelen + 25g bittere
50g fijne witte suiker
2 eiwitten
1/2 theelepel (of iets meer) maïszetmeel / maïzena
1/2 theelepel amandelextract / -essence
1/2 thelepel vanille-extract / - essence

Ik maakte slechts 10 koekjes dus de hoeveelheden die je op de foto's ziet zijn 1/2 van wat hierboven staat opgesomd.

Indien je ongepelde amandelen neemt, dan dien je eerst de pelletjes te verwijderen.  Dat doe je als volgt:
kook de amandelen kort, spoel ze meteen af onder koud water (in een vergiet of zeefje) en zo komen de pelletjes gemakkelijk los als je ze door je handen wrijft.

Heb je ongepelde amandelen, dan dien je deze fijn te malen in een foodprocessor of iets dergelijks (waarschijnlijk kan je dit met de staafmixer + in een maatbeker ook wel).

Ik maakte het mezelf heel gemakkelijk en nam gewoon amandelpoeder.  De smaak zal allicht wel nog iets beter zijn als je zelf de amandelen maalt!

Doe dan de eiwitten in een (vetvrije!) kom, doe de maïzena erbij en klop dit met de mixer stijf.  Doe tijdens het kloppen beetje bij beter ook de suiker erbij.  Doe dit NIET in één keer want zo krijg je de eiwitten nooit stijf genoeg geklopt.  Klop net zo lang tot je mooie pieken kan trekken van het mengsel (zoals op de vierde foto hieronder).


Roer de vanille- en de amandelessence door het amandelpoeder.Schep vervolgens het amandelpoeder voorzichtig in enkele keren door het geklopte eiwit.  Doe dit voorzichtig om de lucht die je er net ingeklopt hebt er niet meteen weer uit te kloppen.


Verwarm de oven voor op 175°C.

Schep het beslag nu in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit kleine hoopjes (2,5 - 3 cm diameter) op een met bakpapier bedekte bakplaat.  Ze zetten niet erg uit in de oven, maar laat toch maar voldoende tussenruimte tussen de koekjes.  Als de hoopjes eindigen in een puntje druk deze dan met een natte vinger iets platter.Bak de koekjes in 15 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven tot ze lichtjes verkleurd zijn.  Laat ze dan even rusten op de bakplaat en laat ze verder afkoelen op een rooster.


SMAKELIJK!!!(receptje samengesteld van verschillende internetbronnen)

PS: in mijn volgende blogpost vertel ik je hoe je met deze koekjes als basis heerlijke "petit fours" kan maken... Mmm!


1 opmerking:

  1. zien er lekker uit, ik wil ze ook gaan maken!

    BeantwoordenVerwijderen