Verrassend frisse aardappelsoep met kaas, Italiaanse ham, appel en peterselie

Mmm, deze soep heeft werkelijk m'n hartje gestolen!  Ik had eigenlijk nooit eerder aardappelsoep gegeten en zeker in combinatie met kaas klonk het me toch wel allemaal vrij "zwaar", maar de combinatie met o.a. appeltjes intrigeerde me dan weer en liet me besluiten het receptje toch maar eens uit te proberen.  Wauw zeg, daar heb ik absoluut geen spijt van!  Heb je ondertussen al begrepen dat ik deze soep fantastisch lekker vind? ;)


Dit heb je nodig:
(voor 4 bescheiden porties)



600g aardappels
1 ui
1,5 groentenbouillonblokje
1 kleine rode appel
een handjevol verse peterselie
75g belegen kaas (van een blok, niet in sneetjes)
100 ml room
30g Italiaanse ham of parmaham
peper en zout

EXTRA: rasp (voor de kaas) en staafmixer





Hou nog 1 (kleine) aardappel apart en schil + was de rest.  Snijd ze in blokjes.

 
Pel en snipper de ui.  Dit kan je met de hand doen, maar een groentenmolentje is hierbij wel bijzonder handig...


Verhit wat boter of olie in een grote pot en fruit daarin de ui al roerend 1 minuut.  Voeg daarna de aardappelblokjes toe en bak ze nog 2 minuutjes al roerend mee.


Voeg dan 750 ml water en het 1,5 bouillonblokje toe.  Breng het geheel aan de kook, roer nog even en laat het dan met het deksel op de pot 15 minuten op laag vuur koken.


Ondertussen was je de appel goed, snijd je hem in 4 stukken, verwijder je het klokhuis en snijd je hem in kleine blokjes.  De schil verwijderen hoeft dus niet.  Ze geeft een mooi rood accentje aan de soep!

Schil en was ook de overige aardappel en snijd hem eveneens in kleine blokjes.


Verhit een beetje boter in een pan en voeg de appel- en de aardappelblokjes toe.  Laat dit 1 à 2 minuten al roerend bakken en voeg dan 75 ml water toe.  Laat dit 4 minuutjes sudderen, kruid het met wat peper en zout en laat het dan uitlekken in een vergiet.


Snijd de peterselieblaadjes fijn.


Rasp het blokje kaas (maar zorg dat je je vingers niet mee raspt! ;)).  Ik deed dit met een fijne rasp, maar eigenlijk mag het gerust wat groffer.  De kaas moet uiteindelijk toch door de soep worden geroerd en smelt dan volledig.  Zorg er ook zeker voor dat je kaas uit de koelkast komt en dus goed hard is.  De mijne lag eigenlijk al wat te lang uit de koelkast en dat bemoeilijkt het raspen toch wel aanzienlijk...


Trek de ham in reepjes.  Je hoeft hem niet te snijden, gewoon trekken geeft een mooi effect.


Heeft de soep 15 minuten gekookt, neem ze dan van het vuur en mix ze fijn met de staafmixer.


Voeg er dan meteen de room en de geraspte kaas aan toe en roer ze er goed doorheen tot de kaas gesmolten is.  Breng de soep nog wat verder op smaak met peper en zout.


Tenslotte verdeel je de soep over de borden / kommen.

Leg net voor het serveren achtereenvolgens het appel-aardappelmengsel, de ham en de peterselie erop.

HEERLIJK!!!



(receptje uit het maandblad "Koken en Genieten")

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts