vrijdag 18 november 2011

Mini-soesjes met geitenkaas, radijs, kerstomaat en bieslook

In m'n vorige blogpost had ik het al volop over ons "kersttapas-concept"... Wel, deze schattige soesjes zullen dit jaar zeker ook op 't menu staan!  Ze zien er leuk uit, zijn aangenaam zacht en luchtig binnenin en hun vulling is lekker fris.  Je kan ze trouwens ook met iets anders vullen.  Laat je fantasie gerust de vrije loop!


Het was de eerste keer dat ik soesjes bakte en ik vond ze best leuk om te maken.  Dat ga ik dus nog doen... De volgende keer misschien eens met een zoete vulling!

Dit heb je nodig:
(voor zo'n 12-15 stuks)

30g goede boter
60g bloem
75g ei (= 1,5 ei)
75g geitenkaas (b.v. Chavroux)
5 kleine radijsjes
5 kleine kerstomaatjes
een klein handjevol verse bieslook
peper en zout

EXTRA: spuitzak

Doe 125 ml water in een steelpannetje / kleine kookpot en voeg de boter in kleine stukjes toe.  Breng dit samen aan de kook en roer het door elkaar.  Voeg een flinke snuif zout toe.


Haal het pannetje van het vuur en voeg de bloem in één keer toe.  Roer alles goed door elkaar tot het een egaal mengsel is.  Gebruik hiervoor een houten lepel.  Een garde is niet geschikt voor een vast mengsel als dit (ondervond ik dus... ;)).


Plaats het dan weer op een zacht vuurtje en laat het zo'n 2 minuten al roerend bakken.  Nu ja, echt roeren kan je dit niet noemen want het is best een vast mengsel... Maar zorg er in ieder geval voor dat het niet kan aanbranden.  Je bakt het mengsel om de sterke bloemsmaak eruit te krijgen.


Neem het dan weer van het vuur en laat het eventjes wat afkoelen.  Voeg dan de helft van de eieren toe (eerst 2 eitjes loskloppen en 75g afwegen).  Roer ze er zo goed mogelijk door en voeg dan de andere helft toe.  Meng dit verder met de mixer op de laagste stand.  Het wordt een redelijk vaste massa (die na even mengen aan de kloppers van mijn mixer bleef kleven...)
Voeg de eieren NIET toe als het mengsel nog heel warm is want dan bak je de eitjes en dat is natuurlijk niet de bedoeling!


Verwarm de oven voor op 225°C.

Doe het mengsel nu in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit op een bakplaat bedekt met bakpapier deegbolletjes ongeveer ter breedte van een 2-euro muntstuk.  Het is wel een erg kleverig mengsel en bij mij werden het geen bolletjes maar eerder torentjes... Geen probleem, dit lossen we meteen wel op!


 Plat dan de deeghoopjes met een natte vinger wat af...


Bak de soesjes zo'n 20-25 minuten in de op 225°C voorverwarmde oven tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn.  Laat ze afkoelen op een rooster.


Terwijl ze in de oven staan (of erna) kan je de vulling maken.  Hiervoor snijd je de radijsjes en de tomaatjes in kleine stukjes en knip of snijd je de bieslook ook fijn.  Meng dit alles door de geitenkaas en kruid het geheel met goed wat peper en zout.  De geitenkaas dient wel ongeveer op kamertemperatuur te zijn om hem goed te kunnen mengen.  Anders is hij wat te hard.


Als de soesjes goed zijn afgekoeld, snijd ze dan doormidden (je kan de 2 helften nog wat aan elkaar vast laten) en beleg ze met het geitenkaasmengsel.


Bewaar de soesjes in de koelkast en dien ze koud op.

Mmm!receptje uit:

1 opmerking:

  1. Dit is beslist heel lekker;)))
    p.s. Op mijn blog leuek GIveaway tot 23 Nobemebr.Iedereen welkom:)

    BeantwoordenVerwijderen